Intenția autorităților de a reduce plafonul pentru operațiunile în numerar, inițiativă menită să producă efecte pozitive asupra dezvoltării economice și să combată evaziunea fiscală, ar putea produce un efect total invers.
Expertul în comerț internațional cu cereale, Iurie Rija, spune că riscurile ar putea apărea în agricultură. Și raportul de expertiză anticorupție scoate la iveală unele lacune ale proiectului de lege privind efectuarea decontărilor în numerar.
„Mai mult ca atât, acei vârstnici și aici mă refer nu doar la cei care vând, dar și la achizitorii care cumpără, nu știu să se folosească cu cardul, și cu cardurile lor se pot face diverse escrocherii din lipsă de informare. Aici se resimte o nuanță antisocială a proiectului, pentru că are loc impactarea directă a păturii sărace și vulnerabile a societății. Pentru acești cetățeni se creează noi obstacole și costuri adiționale ca deschiderea conturilor în bancă, deplasări spre filiale, etc”, a precizat Iurie Rija.
Dacă până acum plafonul pentru plăți în numerar era de 1 200 000 lei, noul proiect stabilește limite de efectuare a decontărilor în numerаr.
Mai exact, limita pentru companii de a efectua plăți în numerar va fi de până la 100 mii lei cumulativ lunar, și limita de a face plăți în numerar către o persoană fizică care nu desfășoară activitate de întreprinzător, de până la 100 mii lei anual.
La unele riscuri se referă și Centrul Național Anticorupție în raportul anticorupție realizat asupra proiectului de lege privind efectuarea decontărilor în numerar.
Astfel, se recomandă autorului revizuirea prevederilor proiectului la capitolul plăților sub formă de dividende incluse în art. 6 alin. (1) lit. f), întrucât „ poate periclita eficiența măsurilor de prevenire și combatere a spălării banilor și transparența finanțării partidelor politice şi a campaniilor electorale”.