Inovație în agricultură: Conferința Internațională ,,No-Till Balcanică”
La Chișinău a avut loc un eveniment deosebit de important pentru viitorul agriculturii sustenabile – Conferința Internațională „No-Till Balcanică” Aceasta a reunit specialiști din șapte țări europene și nord-americane, care au discutat despre implementarea tehnologiilor No-Till, un sistem agricol ce pune accent pe protejarea solului și reducerea impactului negativ asupra mediului.
VASILE ȘARBAN, Secretar de stat MAIA:
,,Banii sunt de la Banca Mondial și sunt obținuți cu suportul Proiectului ,,Managementul Durabil al Terenurilor”, prin intermediul căruia se acordă 10 mii de dolari pentru fiecare unitate care a fost procurată și corespunde tehnologiei No-Till. În noua politică de subvenționare noi acordăm o atenție deosebită agriculturii conservative, în care este păstrat asolamentul, deoarece acesta este unul dintre principiile de bază. Noi ne propunem, din partea statului, să venim cu plăți directe pentru persoanele care dezvoltă tehnologia respectivă și o implementează. Oferim la plata directă câte 1000 de lei per hectar pentru fiecare cultură cultivată în acest sistem.”
No-Till este o metodă de cultivare a solului care presupune semănarea directă a culturilor, fără a ara sau a prelucra pământul, astfel contribuind la conservarea structurii solului, la reducerea eroziunii și îmbunătățirea retenției de apă.
VEACESLAV CERNÎI, Fermier Civea-Agro:
,,Mă bucur că avem o astfel de conferință, prima conferință de o astfel de amploare organizată. Sper să ne audă mai mulți reprezentanți ai mediului de afaceri care se ocupă de agricultură în regiuni diferite ale țării.Dacă noi dorim să avem o afacere de succes, atunci trebuie să trecem la sistemul de conservare a terenurilor.”
Fermierii și experții au împărtășit soluții inovative și experiențe despre cum pot fi implementate tehnologiile No-Till în diverse condiții pedoclimatice. Gheorghe Panfil, un fermier din Republica Moldova, a povestit despre tranziția de la tehnologiile Mini-Till la No-Till în activitatea sa.
GHEORGHE PANFIL, fermier, Agro Panfil:
,,Noi prelucrăm circa 2100 hectare, dar de la început au fost mult mai puține. Prima dată am început să implementez tehnologiile conservative precum Mini-Till, care era pe o suprafață mult mai mică, cu agregate mult mai mici, iar tot procesul a durat circa 6 ani. Apoi am trecut la tehnologia No-Till, adică la semănatul direct, protecția plantelor, recoltarea – aceasta reprezintă întreaga tehnologie.”
Conferința Internațională „No-Till Balcanică” a oferit o platformă de informare valoroasă pentru dezvoltarea unei agriculturi mai eficiente și mai prietenoase cu mediul. Cu speakeri de top din întreaga lume, printre care Arnaud Charmetan din Franța și Michael Kuba din Slovacia, participanții au avut ocazia să învețe despre soluții inovative ce le oferă posibilitatea de a trece de la agricultura convențională, la o agricultură conservativă, ce implică biodiversitatea și reducerea emisiilor de carbon.
Citiți mai mult:
Escrocherie cu semințe de floarea-soarelui. O firmă fantomă a înșelat fermierii
Vremea se încălzește ușor, dar nopțile rămân reci în toată țara
Stimați cititori!
Puteți citi știrile Agro TV Moldova în formatul convenabil pentru dumneavoastră pe Facebook și Instagram, urmăriți-ne pe Tik-Tok și YouTube. De asemenea, abonați-vă la canalul nostru de Telegram și Viber.
Dacă aveți ceva de împărtășit cu redacția, trimiteți observațiile și știrile dumneavoastră pe adresa noastră de e-mail: contact@agrotv.md.