Cum trebuie îngrijită urzica decorativă, iarna. Sfaturi practice
Ingrijire urzica decorativa iarna. Cum sa ingrijesti urzicuta decorativa (coleus) iarna, mai ales ca este o planta care nu supravietuieste temperaturilor scazute. Afla tot ce ai de facut pentru a ajuta planta de gradina sa treaca cu bine de friguri, dar si cum o poti inmulti.
Ce este coleus
Cunoscuta popular si urzicuta, coleus este o planta perena, erbacee, originara din Indonezia. Aceasta a patruns in Europa la mijocul secolului al XIX-lea.
Frumusetea ei este data de frunzele neobisnuite. Pot fi in culori diferite: rosu aprins, galben, uneori verde, dar si violet–bronz, maro sau roz inchis. Desi face si flori, cu siguranta nu o vei alege pentru ele, ci tocmai pentru frunzele sale deosebite. Sunt nu doar frumos colorate, dar si dantelate si cu desene variate.
Urzicuta va imbogati si mai mult frumusetea gradinii tale daca alegi sa faci acest lucru. Exista peste 500 de varietati cultivate.
Florile vor aparea la sfarsitul verii ca un raspuns la faptul ca planta se apropie de finalul ciclului de viata. Florile au forma de spic si sunt de culoare bleu. Nu-ti vor atrage atentia pentru ca nu sunt speciale, ba chiar trebuie inlaturate, la fel cum se intampla cu ramurile noi, pentru a permite urzicutei sa se dezvolte armonios.
Ingrijire urzica decorativa iarna
Ingrijire urzica decorativa iarna. Planta de gradina nu are nicio sansa sa supravietuiasca pe timp de iarna! Temperatura minima pe care o poate suporta este de 10 grade Celsius. Este lesne de inteles ca nu o poti lasa in gradina, daca vrei sa o pastrezi si pe timp de iarna.
Multi producatori o considera mai mult o planta anuala, desi ea este perena, preferand sa produca o noua serie decat sa o intretina pe cea actuala.
Exista totusi metode de a o pastra pe timpul sezonului rece. Tot ce ai de facut este sa o transformi intr-o planta de apartament, deci sa o muti din gradina, intr-un loc potrivit nevoilor ei. Specialistii sustin ca se va adapta perfect in ghiveci, plus ca locuinta ta va prinde culoare intr-o perioada de timp cand vegetatia este in repaus. Casa ta va prinde un aer tropical si va deveni mult mai primitoare.
Pentru a rezista de la an la an, coleus are nevoie de cinci masuri, foarte usor de indeplinit. Tocmai de aceea trebuie sa stii totul despre ingrijire urzica decorativa iarna.
Prima dintre ele se refera la respectarea temperaturii necesare supravietuirii . Este nevoie sa o aduci in casa inainte sa se faca frig, adica sa nu fie sub 10 grade Celsius. O alta conditie este si sa primeasca suficienta lumina. Va trebui sa o pui la fereastra unde sa primeasca lumina aproximativ 6 ore pe zi, iar temperatura din interior sa fie de 16 grade Celsius.
O alta conditie importanta pentru a rezista pe timpul iernii este si sa fie udata rar. Se va turna apa doar in momentul cand observi ca pamantul din ghiveci s-a uscat la suprafata (la o adancime de 2 centimetri ). Atentie, insa, sa ai grija sa nu se usuce tot pamantul din ghiveci.
Ingrijire urzica decorativa iarna. La fel de important este si sa ai grija ca recipientul in care se muta sa aiba gaurele suficiente pentru drenarea apei. Baltirea apei ii va aduce moarte sigura. Mai mult decat atat, udarea corecta se face prin pulverizare pe frunze si nu prin turnare, de cel mult doua ori pe saptamana.
Pe timp de iarna nu are nevoie nici de fertilizare. In primavara este posibil sa fie nevoie sa fie mutate intr-un ghiveci mai mare, pastrand aceeasi adancime de plantare ca din cel din care a fost transplantata. Nu se muta daca nu este un procedeu absolut necesar.
Tot primavara trebuie si sa cresti gradual necesarul de apa si sa reiei fertilizarile. Cele mai potrivite sunt substantele lichide pe care este bine sa le achizitionezi doar din magazinele de specialitate.
Metode de inmultire
Acum ca ai aflat totul despre ingrijire urzica decorativa iarna, ar fi bine sa stii si despre inmultire. Dupa ce vei trece de iarna, poate in sezonul urmator vei dori sa ai si mai multe astfel de plante decorative.
Dupa cum ti-ai dat seama, urzicuta nu este pretentioasa. Inmultirea nu va ridica nici ea probleme. O vei putea face fie prin butasi, fie prin seminte.
Daca alegi varianta prin butasi, in maxim 8 saptamani ar trebuie sa ai noi plantute. Noile radacini vor fi pregatite sa ajute planta sa se dezvolte. Tot ce ai de facut este sa tai butasi de 10 centimetri pe care ii cureti de frunze in partea de jos. Ii introduci in apa sau turba.
Gradinarii spun ca varianta mai indicata este cea de-a doua. Turba va fi mediul propice pentru a se dezolva, asta si daca sta la o temperatura cuprinsa intre 16-20 de grade, ferita de lumina directa a soarelui.
A doua varianta de inmultire este cea prin seminte, dar nu este la fel de eficienta ca cea prin butasi.Este posibil ca urzicuta noua sa nu mai aiba acceasi calitate ca planta mama.
In orice caz, si semintele trebuie puse tot in turba, si, dupa ce au fost usor acoperite cu substrat, se vor uda. Daca substratul se mentine in permanenta reavan, in aproximativ 2-3 saptamani vor incepe sa germineze. Dupa 8 saptamani vei avea plantute pe care le vei putea pune in ghivece.