Cum îngrijim crizanteme în ghiveci – Ghid complet!
Daca ar fi sa aleg intre a planta o crizantema in gradina sau sa o cresc in ghiveci, ei bine personal as alege sa îngrijesc crizantema in ghiveci, chiar daca as plasa ghiveciul in interiorul grădinii sau pe terasa. De ce? Ei bine, din punctul meu de vedere este mai putina munca, mai putina bătaie de cap cu bolile, iți da posibilitatea se deții controlul complet asupra creșterii plantei si mai ales sa ai o gradina mai versatila, atunci când dorești sa faci schimbări.
Crizantemele sunt plante extrem de populare si ușor de îngrijit, astfel ca ne-am hotărât sa scriem un ghid complet de îngrijire, pentru a va ajuta sa înțelegeți mai bine regulile de baza de creștere pentru aceste plante minunate.
Ca si prima regula generala, va recomandam sa alegeți un ghiveci cat mai mare. Cu cat mai mare, cu atât crizantema va deveni mai mare.
Plantare crizanteme in ghiveci
Plantarea crizantemelor este simpla, chiar daca aveți un butaș calitativ cumpărat de la producători profesioniști, o floare adulta care doar doriți sa o transplantați sau un butaș ciupit dintr-o alta planta.
Alegeți o turba care sa asigure un drenaj foarte bun pentru planta si țineți cont sa aibă un Phi in jurul valorii de 6.5.
Aerați turba suficient, așezați-o in ghiveci fără sa o presați foarte tare si faci o gaura in care sa intre butașul sau planta. Acoperiți si…gata! Nu uitați sa udați din abundenta ulterior si sa țineți cont de indicațiile de la punctul cu fertiriigarea.
Ciuperea crizantemelor
Probabil toata lumea se întreabă cum se reușește sa se dea forma rotunda crizantemelor, atât de frumoasa si cunoscuta. Ei bine cu munca si atenție.
Crizantema trebuie ciupita permanent după ce a crescut cam 10-15 cm de la sol, astfel trebuie condusa pentru a lua o anumita forma. Cam la fiecare 3-4 săptămâni trebuie sa tăiați lăstarii si nu trebuie lăsați mugurii de flori sa înflorească. Florile premature nu vor face decât sa stopeze creșterea in dimensiune a florilor si efectul va fi ca veți avea o planta prematur înflorita si urata.
ATENTIE: ciupirea trebuie sa înceteze la sfârșitul lunii iunie. In caz contrar planta nu va mai avea timp sa producă flori si sa înflorească in sezonul sau, așa ca veți pierde inutil toate energia canalizata pentru îngrijirea crizantemei.
Fertiirigarea crizantemelor in ghiveci
In cazul îngrijirii crizantemelor in ghiveci, când vine vorba de fertiirigare, este putin mai complicat dar extrem de important. Nu trebuie uitat niciodată ca o planta aflata in ghiveci nu beneficiază de nutriții care se găsesc natural in natura in pământ, astfel ca pentru o creștere sănătoasă este important sa înțelegeți câteva reguli de baza:
Daca ați plantat sau ați transplantat o crizantema in ghiveci mai mare (care este cam regula generala), ei bine folosit un îngrășământ pe baza de fosfor pentru a facilita o înrădăcinare mai rapida si mai puternica, mai ales in prima faza. Astfel planta va avea putere sa crească ulterior la adevăratul ei potențial. Nu folosiți mai mult de 1-2 ori pe săptămâna si totodată nu mai mult de 2-3 săptămâni de la plantare.
După ce crizantema a prins rădăcinile, puteți folosi un îngrășământ pe baza de azot. Astfel o veți ajuta sa crească viguros si mai rapid.
In faza de înflorire, folosiți un îngrășământ pe baza de Potasiu, astfel încât sa protejați planta de boli si mai ales sa ii faciliteze înflorirea mai bine.
Înflorirea crizantemelor in ghiveci
Nu exista o formula magica asupra momentului si modului in care se întâmpla acest lucru. Totuși daca ați respectat indicațiile de mai sus si ați îngrijit crizantema corespunzător, ar trebui sa va bucurați de flori imediat ce toamna își face simțita prezenta, pana târziu când bruma sau zăpadă si-a făcut apariția.
Trebuie sa țineți cont ca exista acum foarte multe tipuri de crizanteme, modificate genetic, astfel ca unele sunt cu înflorire cat mai devreme in vara (chiar de la începutul lunii august), iar altele care nu înfloresc decât începând cu luna Octombrie. Țineți cont de aceste aspecte când cumpărați crizantemele.
Odată înflorita crizantema, nu trebuie decât sa o udați regulat si sa ii rupeți florile uscate, astfel încât sa nu le mucegăiască pe cele ce abia înfloresc si bineînțeles sa strice aspectul plantei.
Îngrijire crizanteme in ghiveci iarna
Anul acesta am avut câțiva clienți nemulțumiți de faptul ca peste iarna au pierdut ghivecele de crizanteme, reclamând faptul ca noi le-am spus ca rezista.
Ei bine, după ce am discutat cu ei, ne-am dat seama cat de multe greșeli se fac, astfel ca ne-am hotărât sa publicam acest ghid, cu speranța ca in acest mod vom fi de ajutor cat mai multor persoane.
Cum îngrijești crizantemele iarna? Ei bine nu este complicat, însă respectați aceste reguli de baza:
- Târziu in toamna, chiar la începutul iernii, crizantema se va ofili si va pierde din culoare si din frunze, iar florile vor fi complet uscate.
- Înainte de venirea primului îngheț, tăiați tulpinile crizantemei cam la 10 cm de sol si curățați frunzele moarte, având grija sa lăsați doar câteva. Nu uitați ca atunci când îngrijești o crizantema in ghiveci, pericolul cel mai mare nu este frigul ci înghețul. Cristalele de gheata ce se pot forma in ghiveci pot distruge ireparabil planta.
- Depozitați peste iarna planta, tăiata in modul de mai sus, intra-un loc întunecat si uscat, ideal o pivnița, însă poate fi si balcon. Nu uitați de planta peste iarna, udați-o din când in când, chiar daca pare moarta.
- Ideal ar fi sa-i dați un tratament cu fungicid si insecticid, astfel încât sa fie protejata peste iarna.
Îngrijire crizanteme in ghiveci primăvara
Aici nu este foarte mult de scris. Fata de toate tot ce am scris mai sus, ce trebuie reluat punct cu punct, daca dețineți o planta ce a trecut peste “iernat”, va rugam sa-i faceți câteva tratamente preventive pentru boli si daunatori. Astfel vedeti punctul de mai jos.
Boli in ingrijirea crizantemelor in ghiveci
Ingrijirea crizantemelor in ghiveci din punct de vedere al bolilor si daunatorilor, este o treaba facila cam pentru oricine. In plus faptul ca discutam de crizanteme in ghiveci si nu de cele ce sunt plantate direct in pamantul din gradina, usureaza si elimina mult din problemele potentiale.
Astfel, daca s-a respectat faptul ca la plantare sa se foloseasca doar turba de calitate, care nu contine daunatori, in mod normal din directia solului nu ar trebui sa aveti nici o problema. Astfel raman cateva pericole majore pentru planta din „exterior”:
- Daca ati pozitionat crizantema undeva pe balcon, sau pe terasa, fara sa fie adapostita de ploaie, ei bine s-ar putea sa fie in pericol sa dobândească unele boli generate de “ciuperci”. Toate acestea se tratează cu fungicide pe care le găsiți la farmacii fitosanitare.
- Fluturii, in faza de larva, sunt mari iubitori de frunze de crizanteme. Așa ca fiți atenți si daca apar mici găurele pe frunze luați masuri imediate. Veți detecta larvele mai ales pe spatele frunzelor, sub forma de mici viermi verzi.
- Melcii ar putea fi o mare problema, însă apar mai rar la crizanteme in ghiveci, însă sunt mai expuse cele care sunt plasate direct pe sol, undeva unde este verdeața multa in jur.
Totuși, pentru a nu face aici un întreg compendiu de îngrijire crizanteme, va sfătuim, ca întotdeauna, sa acționați preventiv, mai ales daca aveti o gradina sau un balcon bogat cu flori. Întotdeauna prevenția va scutește de probleme si de cheltuieli mari sau chiar pierderi majore in bani. Astfel va sfătuim ca odată la 3-4 săptămâni, sa stropiți florile cu un fungicid si un insecticid, mai ales ca in cazul crizantemelor, lucrurile sunt mult mai simple decât in cazul altor flori.
Ei bine, speram ca nu v-am zăpăcit cu prea multe detalii, însă va asiguram ca lucrurile nu sunt deloc complicate precum par la început.
Oricum, va dorim succes in încercările voastre de îngrijire crizanteme la ghiveci si nu in ultimul rând va rugam sa apelați oricând la noi pentru un sfat.