Îngrășăminte ecologice din baterii folosite
Bateriile uzate ar putea fi folosite în curând ca îngrășăminte puternice. În acest fel, se pot aduce beneficii atât fermierilor, cât și mediului, prin îmbunătățirea ratei de reciclare a unuia dintre cei mai mari factori de poluare, scrie AGRO TV România .
Noua tehnologie este inițiată de compania ecologică ReNutrients, din Australia, iar noile îngrășăminte urmează să fie lansate în următorii doi ani.
Directorul general al companiei, Brett Smuts, a spus că inițiativa are potențialul de a reduce dramatic poluarea bateriilor în Australia și de a aduce beneficii fermierilor și mediului în acest proces.
Conform datelor prezentate de Smuts, o singură baterie la groapa de gunoi poate polua 167.000 de litri de apă potabilă prin leșierea de substanțe chimice în sol și în căile navigabile.
„Rezolvăm două probleme cu o singură soluție, scoaterea deșeurilor din gropile de gunoi care ne otrăvește căile navigabile și reintroducerea în agricultură și mediu prin îngrășăminte cu micronutrienți”, a declarat Brett Smuts.
„Întotdeauna mi-am dorit să aduc o soluție de tehnologie curată în Australia și cred că suntem cu mult în urmă unor locuri precum nordul Europei în ceea ce privește reciclarea bateriilor”, a mai spus șeful de la ReNutrients.
Australienii reciclează mai puțin de 10% din bateriile lor, astfel că 419 milioane de baterii portabile ajung la groapa de gunoi în fiecare an.
Cu o proporție uriașă de gropi de gunoi fără căptușeală, bateriile răspândesc în mediul înconjurător substanțe chimice precum mercur, cadmiu, litiu și plumb, care deseori declanșează incendii chimice care pot arde zile întregi.
„Multe dintre aceste gropi de gunoi nu sunt căptușite, iar aceste toxine curg, așa că încercăm să scoatem aceste deșeuri din sistem”, a explicat Brett Smuts.
Acesta a adăugat că locația probabilă pentru noua inițiativă este Queensland.
Tehnologia funcționează prin neutralizarea substanțelor chimice din bateriile reciclate, precum și prin extragerea zincului, manganului și mineralelor esențiale care fac un îngrășământ puternic pentru agricultură.
„Putem purifica 90% din baterie și o transformăm într-un produs cu micronutrienți care este util pentru agricultura ecologică”, a afirmat Smuts.
„În cele din urmă, vrem să reciclăm deșeurile și să le transformăm într-un produs care poate fi folosit de fermierii noștri”, s-a arătat încrezător directorul general al companiei ReNutrients.
Tehnologia durabilă va fi utilizată în colaborare cu Battery Stewardship Council, care va lansa noua lor schemă de reciclare a bateriilor cu ciclu B la începutul anului 2022.
CEO-ul Battery Stewardship Council, Libby Chaplin, a declarat că australienii consumă baterii într-un ritm uluitor, având doar patru unități importante de reciclare a bateriilor în Australia.
„Australienii cumpără suficiente baterii pentru a face înconjurul Pământului de 2,3 ori. Până în 2050 se estimează că aceasta va crește de 37 de ori”, a spus Chaplin.
„Bateriile uzate, în special cele din dispozitivele portabile mici, sunt unul dintre fluxurile de deșeuri cu cea mai rapidă creștere din lume”, a atras atenția Libby Chaplin.
Ea a adăugat că ratele scăzute de reciclare s-ar putea reduce la nivelul scăzut de conștientizare a poluării bateriilor și la lipsa instalațiilor adecvate de reciclare.
Produsele chimice din bateriile uzate pot provoca incendii atunci când sunt amestecate cu gunoiul menajer și trebuie aruncate la punctele locale de eliminare a bateriilor.
„Până în prezent, au existat doar opțiuni limitate pentru reciclarea bateriilor în Australia. B-cycle încearcă să îmbunătățească acest lucru prin stimularea colectării, sortării și reciclarii bateriilor”, a mai spus Chaplin.
Sursa foto: 9news.com.au.