Inflația va continua să se accelereze în următoarele luni în Franța, împovărând încrederea gospodăriilor și puterea de cumpărare. Institutul Național de Statistică consideră însă că „scutul tarifar” la gaz și electricitate și „reducerea la combustibil” pusă în aplicare de guvern au făcut posibilă limitarea acestui șoc. Cu o rată de 5,4%, Franța este mai puțin afectată decât unii dintre vecinii săi.
Odată cu Covid-19 și războiul din Ucraina, întreaga Europă este lovită de inflație. Potrivit biroului de statistică al Uniunii Europene, Eurostat, ratele anuale au atins niveluri record în ultimele săptămâni în multe țări. Începând cu Estonia, care cu 19%, a cunoscut cea mai mare creștere anuală din Europa în aprilie, suferind în special de creșterea prețurilor la energie, ca și celelalte țări baltice.
Olanda și Germania, puteri exportatoare, sunt afectate de creșterea prețurilor mărfurilor.
Războiul din Ucraina ridică îndoieli și cu privire la lipsa anumitor produse alimentare, precum uleiurile vegetale și cerealele, Rusia și Ucraina fiind printre cei mai mari producători.
Însă sectorul energetic este cel care creează cea mai mare tensiune, cu o creștere anuală de 38% în aprilie pentru țările din zona euro. Europa se confruntă acum cu problema alternativelor în cazul unui embargo total asupra gazelor și petrolului rusești.