Industria alimentară în declin

Industria alimentară, cu o pondere de 23% în structura industriei prelucrătoare, a intrat în declin spre sfârșitul anului precedent, menținându-se pe o traiectorie negativă în prima jumătate din acest an (-21,4%), scrie mold-street.com

Potrivit Ministerului Dezvoltării Economice şi Digitalizării, anul agricol neproductiv 2022, afectat de seceta severă, reprezintă principalul factor care a diminuat rezultatul industriei alimentare.

Evoluția producției principalelor tipuri de produse ale industriei alimentare, în prima jumătate a acestui an, se prezintă astfel:

  • fabricarea uleiurilor și a grăsimilor vegetale și animale: -43%;
  • fabricarea preparatelor pentru hrana animalelor: -41%;
  • prelucrarea și conservarea fructelor și legumelor: -39%;
  • fabricarea altor produse alimentare: -25%;
  • prelucrarea și conservarea peștelui, crustaceelor și moluștelor: -13%;
  • fabricarea produselor de morărit, a amidonului și produselor din amidon: -5%;
  • fabricarea produselor lactate: -3,3%;
  • producția, prelucrarea și conservarea cărnii și a produselor din carne: -2,4%.

Totuși, o subramură a industriei alimentare și-a inversat traiectoria, înregistrând creștere – fabricarea produselor de brutărie și a produselor făinoase, care a fost în creștere cu 5% în perioada analizată, susţine Ministerul Dezvoltării Economiei și Digitalizării .

Se menționează că, în lunile ianuarie-iunie 2023 a fost înregistrată o descreștere cu 7,6% a producției industriale, inclusiv în luna iunie cu 10,5%.

Ministerul Economiei susţine că efectele crizei energetice, situația economică complicată din regiune, diminuarea cererii externe și interne continuă să creeze dificultăți companiilor industriale, fapt ce menține în declin sectorul industrial.

Industria prelucrătoare este cea mai afectată ramură a sectorului industrial, care s-a diminuat cu 9,5% în ianuarie-iunie, influențând cu 7,5 puncte procentuale rezultatul sectorului industrial.