Indicele de referință al prețurilor la produsele alimentare a scăzut moderat în octombrie

Indicele de referință al prețurilor mondiale la produsele alimentare de bază a scăzut moderat în octombrie, cu 0,5 la sută față de septembrie, în timp ce indicele pentru produsele lactate fiind singurul care a crescut, transmite Organizația Națiunilor Unite pentru Alimentație și Agricultură (FAO).

Pentru prețurile la cereale, indicele FAO a scăzut cu 1,0 la sută față de luna precedentă, în timp ce pentru prețurile la uleiurile vegetale a scăzut cu 0,7 la sută față de septembrie. Indicele FAO al prețului zahărului a scăzut cu 2,2 la sută, dar a rămas cu 46,6 la sută peste nivelul din anul precedent.

Indicele FAO al prețurilor la carne a scăzut cu 0,6 la sută, deoarece cererea slabă de importuri, în special din Asia de Est, a dus la o scădere a prețurilor internaționale la carnea de porc, care a mai mult decât compensat creșterile marginale ale prețurilor la carnea de pasăre, bovine și ovine.

Se preconizează că utilizarea mondială a cerealelor în 2023-2024 va ajunge la 2 810 milioane de tone, utilizarea totală atât a grâului, cât și a cerealelor secundare urmând să depășească nivelurile din 2022-2023, în timp ce cea a orezului se preconizează că va stagna la nivelul sezonului precedent.

Raportul oferă informații detaliate despre nesiguranța alimentară și tendințele prețurilor cu care se confruntă oamenii pe teren în țările afectate. De asemenea, acesta oferă o evaluare detaliată a producției regionale de cereale și a perspectivelor comerciale din întreaga lume.