Până la 1 septembrie au rămas mai puțin de două săptămâni. Cei care au copii la școală sunt puși în dificultate de prețurile tot mai ridicate. Astfel, la tarabele de rechizite, oamenii nu se mai înghesuie ca în anii trecuți.
Andriana Tecuceanu, jurnalist AGRO TV Moldova: ”Copiii din Moldova se pregătesc de începutul unui an nou școlar. Dacă anul trecut, acest caiet costa în jur de 7 lei, anul, acesta părinții vor scoate din buzunar 11 lei și 50 de bani.”
Vânzătorii, însă, spun că prețurile nu sunt exagerate, ținând cont de avalanșa scumpirilor din ultima vreme. Hârtia este mult mai scumpă, spun vânzătorii.
”Cred că din caiete. Un exemplu, un caiet de 96 foi, anul trecut costa 9 lei și 50 de bani, anul acesta, același caiet, costă 15 lei. Hârtia A4 pentru xerox, era 63 de lei, anul acesta e 109 lei.”
”Hârtia toată s-a scumpit, caietele s-au scumpit, astfel se procură mai puțin. Copii trebuie trimiși la școală. Prețurile nu sunt exagerate dar sunt mai mari, fiindcă acum totul s-a scumpit. Vom lua dintr-o parte și vom pune în altă parte.”
Începerea anului școlar costă și 800 de lei pentru un elev de clasa I, spun vânzătorii. Acest preț acoperă doar rechizitele, iar pentru a ține cont de un ghiozdan și îmbrăcăminte, părinții vor achita chiar și câteva mii de lei.
”Dacă se procură pentru clasa I, prețurile sunt mult mai mari. Acestea pot ajunge la 700 de lei sau chiar 800 de lei, dacă se procură toate necesare. Sunt părinții care cumpără absolut tot ce este scris, iar pentru clasele mari, mai puțini bani, aceștia cumpără doar câteva caiete.”
Ghiozdanele sunt și ele la mare căutare. Modele diferite, dar și prețuri exclusiviste. Pentru părinții care nu sunt gata să economisească, acestea ajung să coste chiar și peste 1000 de lei.
”Noi ne stăruim ca prețurile să fie accesibile pentru cumpărători. Puțin s-au ridicat. Ne stăruim să menținem, 300 lei, 500 lei, însă pentru ceva exclusiv, avem ghiozdane la un preț de 1000 de lei, anume pentru cei care vor astfel de produs.”
”Desigur, oamenii vor să aleagă după buzunar. Noi ne stăruim să-i ajutăm. Copiii vor ceva special, dar părinții deja aleg după posibilitățile financiare. Această gamă colorată de ghiozdane se află pe lista preferată a copiilor. Ne stăruim să ascultăm ce vor copii, dar îi ajutăm și pe părinți. Dacă vedem că familia este mare, atunci le facem reducere. Îi înțelegem, noi tot avem copii.”
Menționăm că la începutul lunii septembrie, de la 10:00 la 20:00, în toate sectoarele Capitalei se vor desfășura târguri școlare.
8000 de elevii din familii social vulnerabile din Chișinău vor primi câte 700 de lei din partea autoritățile publice locale.
Iar un proiect implementat cu sprijinul financiar al UNICEF vine în sprijinul a peste 20.000 de familii cu copii, care vor primi câte 4000 de lei pentru pregătirea de noul an școlar, a anunțat ministrul Muncii și Protecției Sociale.