Începe a X-a ediţie a Zilelor Filmului Românesc la Chişinău
Cele mai de succes filme noi, un focus dedicat regizorului Cristi Puiu, pelicule clasice, o lansare de carte şi masterclass-uri fac parte din programul ediţiei a zecea a Zilelor Filmului Românesc de la Chişinău, ce se va desfășura de joi până duminică, la cinematograful Cineplex-Loteanu, dar şi la Academia de Muzică, Teatru și Arte Plastice (AMTAP).
Proiecţiile vor fi cu intrare liberă, cinefilii vor trebui doar să-și ridice biletele cu valoare zero de la casieria cinematografului Cineplex-Loteanu.
Proiectul este finanțat de Departamentul pentru Relații cu Republica Moldova.
Tradiţionala secţiune FILME NOI aduce în premieră la Chişinău lungmetrajele „Trei kilometri până la capătul lumii” (2024), de Emanuel Pârvu, „Familiar” (2023), de Călin Peter Netzer, „Anul Nou care n-a fost” (2024), de Bogdan Mureşanu, „Săptămâna Mare” (2024), de Andrei Cohn, şi „Warboy” (2023, România-Moldova), de Marian Crişan, precum şi scurtmetrajul „Casa neagră” (2024, România-Moldova), de Dumitru Grosei.
Invitaţii acestei secţiuni sunt regizorul şi actorul Emanuel Pârvu, regizorii Bogdan Mureşanu, Marian Crişan şi Dumitru Grosei şi actriţa Nicoleta Lefter.
Invitatul special al ediţiei a zecea este cunoscutul regizor Cristi Puiu, celebrat în secţiunea FOCUS, care va prezenta filmele „MMXX” (2023, România-Moldova), „Marfa şi banii” (2001) şi „Moartea domnului Lăzărescu” (2005).
Secţiunea RETRO, dedicată cinematografiei clasice, va celebra cunoscuta Generaţie `70, prin proiectarea primelor sale trei filme importante: documentarul colectiv „Apa ca un bivol negru” (1970) şi filmele de ficţiune „Nunta de piatră” (1971) şi „Duhul aurului” (1974), ambele realizate în tandem de Mircea Veroiu şi Dan Piţa.
Copiii vor putea să se bucure la rândul lor de un film clasic, „De-aş fi… Harap Alb” (1965), în regia lui Ion Popescu-Gopo.
În parteneriat cu Librăriile Cărtureşti, Zilele Filmului Românesc va organiza lansarea unei influente cărţi de cinema, recent tradusă în limba română de Editura Vellant şi Editura UNATC Press: „Istoria filmului. O introducere” (volumul I), de Kristin Thompson, David Bordwell și Jeff Smith. Invitatul special al evenimentului, care va avea loc la Cărtureşti Muzeu, va fi lectorul universitar şi criticul de film Andrei Rus, coordonatorul traducerii.
Andrei Rus va introduce un calup de scurtmetraje studenţeşti din anii `90, în incinta Academiei de Muzică și Arte Plastice, recent digitalizate, ca parte a proiectului Arhiva Activă pe care l-a iniţiat în cadrul UNATC Bucureşti.
În plus, studenţii, dar şi toţi cei interesaţi, vor putea participa, la AMTAP, la un master-class despre sunetul de film, pe care îl va susţine cunoscutul inginer de sunet Mihai Bogos.
Cu ocazia împlinirii a zece ani, ZFR va merge în premieră în această toamnă în zece oraşe din Republica Moldova. În afară de Chişinău, vor mai fi proiecții la Hânceşti (26 septembrie), Nisporeni (27 septembrie), Călăraşi (28 septembrie), Orhei (29 septembrie), Ungheni (3 octombrie), Florești (4 octombrie), Bălţi (5-6 octombrie), Căuşeni (10 octombrie) şi Cahul (12-13 octombrie).
În celelalte nouă oraşe, spectatorii vor putea vedea „Warboy” (2023, România-Moldova), în regia lui Marian Crişan, şi filmul pentru copii „De-aş fi… Harap Alb” (1965), realizat de Ion Popescu-Gopo. La Bălţi şi Cahul, la ele se va adăuga „Moartea domnului Lăzărescu” (2005), în regia lui Cristi Puiu.
Mai multe informaţii pot fi găsite pe pagina de Facebook a Zilelor Filmului Românesc la Chișinău, precum şi pe site-ul zfrmd.ro.
ZFR este un eveniment organizat de Asociaţia Cineaştilor Independenţi din Republica Moldova ALTERNATIVE CINEMA și casa de producţie ROVA FILM din România.