Zeci de incendii de vegetație au avut loc în ultimul timp în țara noastră. Cele mai multe sunt cauzate de neglijența umană, dar sunt și cazuri de incendieri intenționate.
Arderea vegetației uscate poate conduce la pierderea materiei organice în sol, la poluarea aerului, poluarea solului, distrugerea pășunilor permanente, iar incendiile declanșate pot lua proporții și pot provoca pagube atât mediului înconjurător, cât și culturilor agricole și pășunilor din imediata vecinătate.
Autoritățile recomandă ca resturile vegetale de pe terenurile agricole rămase după recoltare să fie încorporate în sol pentru îmbunătățirea fertilității acestuia.
În multe cazuri, oamenii dau foc deșeurilor vegetale sau menajere, ceea ce duce la răspândirea focului pe suprafețele cu vegetație uscată, păduri sau terenuri agricole.
Persoanele fizice care dau foc deșeurilor, vor achita amendă de la 600 până la 1200 de lei, sau cu muncă neremunerată în folosul comunității de până la 60 de ore, iar persoanelor juridice li se aplică o amendă în mărime de la 4.500 până la 9.000 de lei.
Cetățenii trebuie să fie prudenți, să nu recurgă la acțiuni de igienizare prin ardere și să nu arunce la întâmplare surse de foc, iar în cazul producerii unor astfel de incendii, apelați serviciul de urgență 112