Încă o zi a mai rămas până la Bobotează. Recomandările IGSU

Pe 19 ianuarie creștinii ortodocși de rit vechi sărbătoresc Boboteaza, zi cu roșu-n calendar dedicată botezului Mântuitorului Iisus Hristos în apele Iordanului. După obicei, anual, în această zi, mii de creștini se scaldă în apele din țară.

Totuşi, Inspectoratul General pentru Situații de Urgență spune că plonjarea în apele reci pe timp de iarnă poate avea consecințe grave, dacă nu sunt respectate anumite reguli.

 SERGIU BABANUȚĂ, ȘEF ADJUNCT DIRECȚIE GENERALĂ PREVENȚIE, IGSU: „Cetățenii sunt îndemnați să practice scăldatul în locurile special amenajate. Înainte de a practica scăldatul, consultați un medic și vedeți dacă nu aveți anumite restricții. Înainte de a vă scălda, asigurați-vă că aveți cu dvs halat, prosop, încălțăminte specială.”

Acum, stratul de gheață este foarte subțire, comparativ cu anul trecut și reprezintă un risc pentru cei care se aventurează. În unele regiuni ale țării, podurile de gheață, practic, încă nu sunt formate.

SERGIU BABANUȚĂ, ȘEF ADJUNCT DIRECȚIE GENERALĂ PREVENȚIE, IGSU: „Podurile de gheață sunt foarte fragile. În sudul țării, practic, podul de gheață nu este format, în Centrul țării, aproximativ trei cm, iar la Nord, aproximativ șase centimetri. Dar totodată gheața este fragilă, din cauza fluctuațiilor de temperatură din timpul zilei și nopții.”

 Salvatorii recomandă oamenilor să practice scăldatul doar în locuri special amenajate, dotate cu scări, iar înainte de a intra în apă, corpul trebuie să fie încălzit. Mai mult, aflarea în apa rece nu trebuie să dureze mai mult de 10 secunde, iar după ieșirea din ea, trebuie să vă ștergeți corpul cu un prosop și să îmbrăcați haine groase, pentru a evita hipotermia.

IGOR MOCANU, OFIȚER PRINCIPAL AL CENTRULUI REPUBLICAN DE INSTRUIRE, IGSU: „Înainte de a intra în apă, chiar dacă persoana este pregătită sau nepregătită, ea trebuie să intre treptat, deoarece este diferența mare de temperatură și este mare riscul de a face șoc de hidrocuție. În apă trebuie să stăm cât mai puțin, ca să evităm hipotermia. Când ieșim din apă, ne îmbrăcăm. Este categoric interzis de administrat alcool, atât înainte, cât și după.”

 Medicii avertizează că scăldatul în ape reci este interzis persoanelor cu diabet zaharat și afecțiuni cardiace, deoarece poate duce la consecințe fatale. Iar oamenii simpli încurajează scăldatul în apele reci, dar știu că organismul trebuie pregătit din timp.

„Trebuie să pregătești corpul ca să intri în apă rece. 00:18 MUSCA 00:35 Intri în duș și te speli cu caldă, iar pe urmă mai rece. Așa vreo două luni măcar, ca să nu fie stres.”

„Așa se zice că la bobotează nu este nimic strașnic. Dumnezeu ține cu noi și ne călește. Nu ne îmbolnăvim. Dar totuși ar trebui să fie o pregătire.”

 „Eu cred că nu fiecare ar putea să încerce. Deoarece cei care au probleme cardiace este periculos. Dar dacă omul e sănătos, e binevenit.”

„Este o tradiție frumoasă. Sigur se evită dacă sunt probleme grave de sănătate. Dar în principiu e ceva interesant.”

De Bobotează pe stil vechi, în preajma bazinelor acvatice, ofițeri și subofițeri din cadrul subdiviziunilor MAI vor supraveghea siguranța oamenilor, iar în preajma lăcașelor de cult aceștia vor asigura securitatea enoriașilor veniți după agheasmă.