Înainte de Paști, gospodinele învață tehnici noi de încondeiere a ouălelor

Un atelier de încondeiere a ouălor cu ceară a avut loc în incinta Bibliotecii Științifice a Universității de Stat „Alecu Russo” din Bălți, la care au participat zeci de studenți și profesori. Aceștia au fost ghidați de Sebastian Paic, colecționar de costume tradiționale din Cluj-Napoca, România, care de 18 ani practică tehnica de încondeiere a ouălelor în diferite colțuri ale lumii, relatează NordNews.

Cristina, studentă, Colegiul Pedagogic ”Ion Creangă”: „În primul rând, tradiția este din moși-strămoși, iar noi, tinerele generații, ar trebui să o ducem mai departe.”

Tehnica de încondeiere a ouălor se mai numește și tehnica batic. Curioși de procesul de creație s-au dovedit a fi și bibliotecarii.

Lia, bibliotecară: „E greu pentru că trebuie să fie liniile drepte, ca să iasă ornamentul mai frumos, dar până la urmă va fi frumos.”

Gospodinele au învățat tehnici noi de încondeiere, dar le-au împărtășit și pe ale lor.

Maria Ciobanu, profesoară: „Noi foloseam o frunzuliță de pătrunjel sau altceva. O puneam pe ou, după care puneam o bucățică de ciorap de mătase și îl legăm.  Cunosc procesul de la început până la sfârșit, dar e pentru prima dată când chiar o fac în mod practic, cu toate că am și instrumentul necesar acasă, nu și timp.”

Tehnica prezentată de Sebastian Paic se numește tehnica încondeierii ouălor cu ceară și băi succesive de culoare.

Sebastian Paic, colecționar de costume tradiționale din Cluj-Napoca: „Avem nevoie de un instrument cu ceară, un instrument cu care să aplicăm ceara și cu care vom desena modele, dar și vopsele. Vopselele sunt pentru ouă obișnuite, cu o mențiune: în cromatica tradițională se folosea foarte mult negru, dar acum mai rar. Folosim negru cu care se vopsește lâna. Cel mai des se folosește galben, roșu și negru.”

Sebastian Paic a îndrăgit meșteșugul de încondeiere a ouălor de la profesoara sa, de la care a învățat mai multe tehnici, dar și cât de important este să ținem la tradiții și să le promovăm.

Sebastian Paic, colecționar de costume tradiționale din Cluj-Napoca:„Această tradiție, la fel ca și celelalte tradiții, obiceiuri, meșteșuguri, tot ce ține de patrimoniul imaterial și patrimonial material, sunt parte a identității noastre culturale și ne definesc ca oameni individual și ca grup. Pentru mine este deosebit de important. Pe lângă această parte identitară, sunt convins că oricine remarcă și funcția estetică, valoarea și frumusețea acestor obiceiuri tradiționale.”

Rezultatele primei încercări au întrecut așteptările.

Tatiana Pogrebneac, bibliotecară: „A doua parte ce am vopsit era roșu. Dumnealui când a pus în culoarea roșie, desigur că nouă ne rămâne acea parte roșie. Ceea ce nu s-a vopsit absolut cu nimic a răms pur negru. Se vede granița în galben, roșu și negru. Destul de interesant, chiar mă bucur mult.”

Mariana Andrușco, profesoară de arte plastice: „Când decorezi ceva cu dragoste, și finalul este frumos. Foarte ușor. Am trasat liniile așa cum domnul Sebastian a povestit, am ascultat etapele și avem un rezultat. E destul de frumos. Vroiam noi ceva poate mai original, dar am zis să facem după etape, cum ne-a explicat.”

În tradiția română, ouăle încondeiate simbolizează sosirea primăverii și renașterea naturii.