În urma intemperiilor, mai mulți agricultori din nordul țării înregistrează pierderi semnificative de recoltă

În urma intemperiilor din ultimele luni, mai mulți agricultori din nordul țării înregistrează pierderi semnificative de recoltă. Astfel, cele mai afectate culturi sunt cele de cireșe, rapiță, grâu și floarea-soarelui. Potrivit șefilor direcțiilor raionale, situația începe să se redreseze treptat.

Astfel, în raionul Cantemir, au fost afectate aproximativ 2.300 de hectare de rapiță. În același timp, cultura de mazăre a fost afectată de secetă, înregistrând o productivitate mai joasă decât anul trecut. Totodată, în raionul Criuleni, legumicultorii sunt alarmați de debitul scăzut al râului Nistru. Aici, peste 75 la sută din suprafețele de cireșe au fost afectate de grindină.

VITALIE ONIȘCIUC, șeful Direcției Agricultură, Relații Funciare și Cadastru: „Problema, într-adevăr, care o ridică agricultorii este că cireșe de calitate superioară, diametru de 3-4cm, n-au de unde s-o dea. Ea-i crăpată, îi plină cu apă, deja la export nu mai merge și fabricile de procesare nu le procesează.”

(BETA) Totodată, pagube semnificative au fost înregistrate și în raionul Florești.

VEACESLAV TOCAN, șeful Direcției Agricultură și Alimentație, raionul Florești: „În urma acestor căderi de grindină au fost afectate cultura grâului la nivel de 906 hectare, orz avem afectat de 50 hectare, rapiță avem 498.5, porumb 452 și floare soarelui 676 hectare.”

Amintim că, anterior Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare a anunțat că va ajuta fermierii ale căror ferme au avut de suferit în urma grindinei, a ploilor abundente și a vânturilor puternice care au lovit Moldova la finele lunii mai. Pentru a face acest lucru, fermierii trebuiau să furnizeze informații cu privire la valoarea pagubelor provocate de vremea rea în termen de 24 de ore.