”În unele zone au înghețat livezile. Vor exista pierderi de până la 30%”
Ananie Peșteanu, conferențiar universitar, departamentul Horticultură de la Universitatea Agrară din Moldova vine cu prognoze despre starea pomilor fructiferi, în contextul variațiilor de temperaturi, dar și vorbește despre efectul ploilor asupra roadei din acest an, cât de mult va fi afectată de condițiile climaterice. Expertul spune că este prematur să se stabilească pierderile, în unele raioane acestea fiind mai mari, în altele dimpotrivă, scrie agroexpert.md.
Ananie Peșteanu, conferențiar universitar, UASM: ”Am vorbit cu pomicultori din diferite raioane, cel mai mult sunt afectați cei din raioanele de nord, Edineț, Briceni, Dondușeni, Râșcani. Nu aș putea să fac o prognoză corectă acum, dar în unele zone într-adevăr au înghețat cireșii, caișii, probabil vor exista piederi de circa 20-30%. Dar cel mai corect ar fi să discutăm peste două săptămâni, atunci vom ști sigur cât de tare a fost compromisă recolta sâmburoaselor și ce roadă vom avea în acest an”, a subliniat Ananie Peșteanu.
În ceea ce privește stropirile de protecție, specialistul susține că acestea se fac în funcție de soi, dar și de condițiile climatice și de starea de sănătate a pomilor.
Ananie Peșteanu, conferențiar universitar, UASM:
”Pentru deplina sănătate a livezii, sunt necesare circa cinci stropiri pe an, în momentele alese cu atenție. Principalele stropiri se realizează în lunile februarie-martie, pentru a oferi un start bun în perioada de vegetație, care, de cele mai multe ori, începe undeva la mijlocul lunii martie. Pomicultorii noștri, în pofida faptului că preparatele s-au scumpit, oricum au aplicat tratamentele necesare, deși ploile din ultimele zile au creat probleme în acest sens. Dar iarăși, totul este individual, de la caz la caz și de la raion la raion”, spune specialistul.
Potrivit lui, stropirile de primăvară au ca scop prevenția unor probleme și se aplică, pentru a fi cu adevărat eficiente, înainte de înmugurire, apoi, în următoarele etape de vegetație, cum sunt înmugurirea și formarea fructului.