Reparația Centrului de zi pentru copii din municipiul Soroca este pe ultima sută de metri. Anual, de servicii de recuperare, gimnastică medicală, logopedie, educație specializată, terapie ocupațională şi reabilitare psihosocială vor beneficia peste 100 de copii din raion cu vârsta de la 7 până la 17 ani, relatează NordNews.
Valentina Onică, președinte AO „Casa Speranțelor”: „Un proiect care este finanțat din sursele Uniunii Europene, prin intermediul Fundației Soros Moldova. De serviciile centrului vor beneficia copiii din raionul Soroca și din satele vecine. În această încăpere va fi amenajată o cameră senzorială pentru copiii cu autism.”
Centrul este amplasat în incinta Liceului Teoretic „Alexandr Pușkin” din oraș și va fi accesibil pentru toți beneficiarii, indiferent de problemele cu care se confruntă.
Lucrările de reparație sunt pe ultima sută de metri. Până la 1 ianuarie, centrul își va deschide ușile pentru beneficiari.
„Am înlăturat stratul vechi și îndreptăm pereții, punem plasă. Vrem să arate totul mai nou.”
Proiectul este susținut și de Consiliul Raional Soroca, care a alocat 250 de mii de lei, iar alte 270 de mii au fost oferite de primăria locală. In curând, centrul va obține statutul de instituție publică și va fi finanțat din bugetul raional.
Vladimir Nicuța, șeful Direcției Sociale și Protecția Familiei, Soroca: „Avem peste 500 de persoane sunt copii cu cerințe educaționale speciale. Sper că acest proiect va avea o finalitate și să contribuie la îmbunătățirea calității vieții copiilor cu dizabilități sau cerințe educaționale speciale.”
Svetlana Paunescu, vicepreședintele raionului Soroca: „Uniunea Europeană și Fundația Soros a alocat 23 de mii de euro. Toți acești bani sunt utilizați pentru a crea condiții în acest centru de zi pentru copii.”
Lunar, centrul va putea presta servicii pentru 25 de copii. Aceștia vor fi ghidați de șase angajați.
„Cred că este foarte bine pentru că fiecare copil are nevoie de dezvoltare și de comunicare individuală. Este un mare avantaj pentru părinți, copii, pentru orașul Soroca.”
„Sigur că e bine. Trebuie să existe un asemenea centru.”
Proiectul „Organizațiile societății civile acționează pentru servicii sociale mai bune” este finanțat de Delegația Uniunii Europene în Republica Moldova și cofinanțat și implementat de Fundația Soros Moldova.