Grație Uniunii Europene, peste locuitorii din Edineț vor avea apă de calitate la robinet. Lucrările de reconstrucție și extindere a rețelei de apeduct sunt aproape de sfârșit, relatează NordNews.md.
Proiectul este sprijinit de Uniunea Europeană, care a alocat aproape 59 de milioane de lei. Alte 8 milioane de lei reprezintă contribuția autorităților publice locale.
Constantin Cojocaru, primarul mun. Edineț: „Urmează să mai revitalizăm o parte din trotuare care au fost afectate, să mai revitalizăm o parte din drumuri. Acestea vor fi renovate în cadrul proiectului, dar acolo unde au fost deteriorările mai mari vor fi și incursiuni pe potriva primăriei.”
Angela Miron, manager de proiect: „Se lucrează intensiv pe câteva străzi simultan. Avem circa 43 de km de rețea dintre care 33 de km sunt în intravilanul municipiului Edineț, 5 km reprezintă o aducțiune centrală și restul reprezintă o extindere. Proiectul este până la finele lunii iulie, trebuie să fie finalizat. Sperăm că ne vom încadra în termenii stabiliți.”
Sergiu Scobici, diriginte de șantier: „Contoarele sunt de ultima generație, ele vor fi montate la fiecare consumator casnic și vor fi cu transmitere de date la distanță. Și țeava, și vanele cu sertar, și capacele de canalizare, toate materialele sunt conform standardelor Uniunii Europene și conform cerințelor din proiect.”
În cadrul proiectului sunt reabilitate și extinse 40 km de rețele de alimentare cu apă, care, prin cele aproape 2800 de conexiuni, vor asigura cu apă potabilă peste 18 000 de locuitori ai municipiului Edineț.
Constantin Cojocaru, primarul mun. Edineț: „2 600 000 de euro vin din partea partenerilor europeni, din partea UE, de aceea, grație lor, cetățenii din Edineț vor beneficia de o altă calitate a apei, vor benefica de o altă calitate la nivel de deservire. Va fi o altă calitate a vieții, va fi o altă atitudine a oamenilor față de anumite procese, de aceea n-avem decât să mulțumim partenerilor noștri siguri, partenerilor cu nume Uniunea Europeană.”
Din cauza apeductului uzat, apa are culoarea maronie, miroase urât și nu poate fi folosită nici măcar la spălatul rufelor. Oamenii cred că după finalizarea proiectului, le va fi mult mai ușor în treburile casnice.
„Acum, calitatea apei este foarte rea, are culoare cafelei. Sperăm că vom avea apa curată și bună pentru consum. Acum nici nu putem spăla cu ea hainele albe.”
„Zeci de ani am așteptat, nu era o soluție clară cum de făcut. Foarte bine că europenii ne ajută.”
„Apa este foarte murdară, curge ca din mlaștină. Pui un ștergar la spălat și scoți niște cârpe murdare. Mă bucur de un astfel de proiect, vom avea o rețea nouă de alimentare cu apă, am așteptat acest lucru foarte mult timp. Mulțumesc Uniunii Europene.”
„Nici nu te poți spăla cu ea. Nimic. Degeaba plătesc bani. N-ai cum să bei apa din robinet, e din iaz, toată tulbure și neagră. Suntem oameni bătrâni și aducem apă de la fântână. Ce să-i faci?”
„O să avem apă de calitate. Și canalizare fac. Totul va fi bine.”
Potrivit specialiștilor Centrului de Sănătate Publică Edineț, apa care curge acum prin robinetele este de calitate proastă. Probele lunare arată că aceasta nu corespunde normelor sanitare.
Nelli Caterinciuc, medic specialist, șef Secția Protecția Sănătății Publice: „Apa nu corespunde de obicei după indicii sanitaro-chimici. Aici mă refer la culoare, turbiditate. La indicatorii microbiologici sunt unele variații, dar de obicei, în majoritate cazurilor, cinci-șase probe lunar nu corespund normelor și regulilor sanitare în vigoare. Proiectul furnizat de Uniunea Europeană, ceea ce ține de renovarea și reconstrucția apeductului, sper să fie dus până la capăt și apa pe care o vor folosi cetățenii orașului Edineț va fi de calitate.”
Grație suportului Ministerului German pentru Cooperare Economică și Dezvoltare, Î.M. „Apă-Canal Edineț” va beneficia și de un laborator dotat cu echipament modern pentru îmbunătățirea calității apei, dar și de echipamente pentru detectarea scurgerilor din rețea.
Angela Miron, manager de proiect: „Întreprinderea municipală a beneficiat de circa 34 000 de euro. Din această sursă financiară face parte echipamentul de laborator, am primit două detectoare pentru scurgerile de apă. Am primit îmbrăcăminte și încălțăminte specială pentru angajații întreprinderii.”
Proiectul „Îmbunătățirea serviciilor de alimentare cu apă în orașul Edineț” este finanțat de Uniunea Europeană și implementat de ADR Nord și proiectul „Modernizarea Serviciilor Publice Locale în Republica Moldova”.