Recensământul populației din 2024 va începe de la 8 aprilie și se va desfășura timp de trei luni. Astfel, recenzorii vor merge din casă în casă pentru a aduna informațiile necesare. În cadrul emisiunii Actualitatea la Raport de la postul nostru de televiziune, directorul Biroului Național de Statistică, Oleg Cara a menționat că în total, 4500 de recenzori vor colecta date de la moldoveni. Dacă membrii gospodăriei vor lipsi de acasă, recenzorul va fi obligat să se întoarcă, din nou, de cel puțin cinci ori, pentru a colecta datele conform chestionarelor.
OLEG CARA, directorul BNS: „În cazul în care persoana nu va fi găsită acasă va fi lăsată o înștințare cu privire la faptul că a fost recenzorul că a vizitat gospodăria și vor fi lăsate datele de contact și în cazul dat persoana va putea contactata recenzorul și a agrea data , ora când recenzorul va putea reveni la această adresă. În total recenzorul, se preconizează să viziteze adresa nu mai puțin de cinci ori, în cazul nu va fi asigurat contactul din prima, a doua sau a treia oară.”
Datele colectate vor oferi informații esențiale și necesare pentru dezvoltarea economică și socială a țării. Cara a menționat că recenzorii vor fi îmbrăcați în haine și uniformă de specialitate, acordate de Biroul Național de Statistică. În același timp, vor fi acordate întrebări privind utilizarea bugetului public și care ar fi necesitățile de bază ale cetățenilor.
OLEG CARA, directorul BNS: „Sunt compartimente ce țin de clădiri din ce an este clădirea, din ce an este construcția, a pereților, acoperișul. De asemenea vorbim de același an de construcție, dacă persona nu cunoaște anul exact poate să ofere măcar o perioadă când această construcție a fost construită. privind condițiile de trai ale persoanei, gospodării. Ce ține de sistemul de canalizare, sistemul de apeduct, este sau nu, bucătărie, baie, încălzire pe gaz. Aceste întrebări sunt necesare doar de a determina mai bine care sunt condițiile de trai.”
Ultimul recensământ în Republica Moldova a avut loc în 2014. Potrivit datelor de atunci, Republica Moldova avea puțin peste două milioane opt sute de mii de locuitori. Estimările Biroului Național de Statistică arătau, la începutul anului trecut, că numărul real al populației s-a redus drastic și ar fi de 2,6 milioane.