În Republica Moldova vor fi stabilite limite pentru plățile în numerar

În Republica Moldova vor fi stabilite limite pentru plățile în numerar. Un proiect de lege în acest sens a fost adoptat, în prima lectură, de Legislativ. Potrivit autorităților, noile reglementări vor asigura creșterea transparenței și securității tranzacțiilor, combaterea evaziunii fiscale și a concurenței neloiale, de asemenea dezvoltarea economiei digitale și utilizarea unor soluții rapide de efectuare a plăților.

PETRU ROTARU, ministrul Finanțelor: „Vorbim de limita de 100 de mii de lei pe tipuri de tranzacții. Avem tranzacții cu limita de 100 de mii de lei per tranzacție pe perioada distinctă, vorbim de o lună, și pentru anumite tranzacții cumulativ pentru un an de zile. Sunt stabilite, în această lege, și anumite tranzacții care nu au plafonare în ceea ce privește utilizarea numerarului și vorbim de achitarea salariilor. Vorbim de achitarea creditelor. Vorbim de achitarea impozitelor și taxelor și altor plăți către bugetul de stat.”

În același timp, Ministrul Finanțelor, Petru Rotaru, a explicat cum va funcționa noua lege. Astfel, la cumpărarea unui bun imobil, va fi acceptată plata în numerar doar dacă valoarea acestuia nu depășește 100 de salarii medii lunare pe economie, iar în cazul cumpărării unui mijloc de transport – 50, salariul mediu pe economie, prognozat pentru 2024, fiind de aproximativ 11 mii de lei.

PETRU ROTARU, ministrul Finanțelor: „În proiectul de lege noi nu am stabilit o sumă constantă. Noi am stabilit o variabilă, astfel încât să fie ajustată și la creșterea prețurilor și la toți indicatorii. Vorbim de 100 salarii medii pe economie și aceste 100 de salarii medii pe economie, pentru 2024, este 1,3 milioane asta însemnând undeva 71 de mii de euro.”

Proiectul mai prevede limitarea comisioanelor aplicate pentru efectuarea decontărilor prin transfer. Pentru încălcarea acestora la efectuarea și încasarea plăților în numerar, se vor aplica amenzi în mărime de la trei până la 10 la sută din sumă.

PETRU ROTARU, ministrul Finanțelor: „Când vorbim de tranzacțiile imobiliare, noi am stabilit 0,1 procente din sumă – plafonarea. Actualmente tranzacția în lei, între două persoane fizice. Dacă este în regim normal este cinci o tranzacție de transfer și dacă este în regim urgentat – îi 20 de lei, adică când vorbim de costurile, dacă se fac tranzacțiile în lei, pentru a achita procurarea unui imobil.”

Proiectul urmează a fi examinat și în lectura a doua de Parlament.