În Republica Moldova avem un deficit de 7 mii de cadre didactic

În Republica Moldova avem un deficit de 7 mii de cadre didactice, iar acesta riscă să se amplifice, reieșind din faptul că 30 la sută dintre profesori sunt pensionari. În aceste condiții, Ministerul Educației planifică să intervină pe mai multe dimensiuni, dă asigurări ministrul Dan Perciun. În cadrul unei emisiuni de la Jurnal TV, Perciun a menționat că important e și procesul de debirocratizare, iar săptămâna viitoare va fi aprobat primul pachet de acțiuni în acest sens. Ministrul a mai spus că deficitul e generat și de faptul că avem multe școli în care învață un număr infim de elevi.

„Una dintre problemele majore de care e îngrijorat Ministerul Educației este deficiența de cadre didactice. Avem un deficit de 7 mii de cadre didactice în sistemul nostru. În momentul de față, deficitul se acoperă printr-o suprasarcină celelalte cadre didactice, pentru că lucrează pe o normă și jumătate o bună parte din ele. Bine de știut, în același timp, că 30% din cei care lucrează azi în sistem sunt pensionari”, a menționat Perciun.

Adițional, statul oferă formări și recalificări gratuite, au fost dublate bursele studenților la pedagogie, urmează să fie dublată indemnizația pentru cei care merg în instituțiile de învățământ după absolvire – de la 120 de mii la 200 de mii de lei, a enumerat Dan Perciun.

„O să avem aici un întreg pachet de măsuri anul viitor. Investim în 35 de școli din rândul școlilor mari care mai pot absorbi copii, până la 2 milioane de euro în fiecare. Oferim o alocație pentru toți părinții care au copii în școli mai mici de 50 de elevi ca să aibă oportunitatea să meargă într-o școală apropiată, procurăm 70 de autobuze și suntem în discuții pentru a oferi prânzuri gratuite pentru copiii care sunt transportați”, a punctat ministrul Educației.

În ceea ce privește profesorii din școlile care se vor închide, ministrul afirmă că le vor fi asigurate condiții astfel încât să nu plece din sistem.

„Ținând cont de acest deficit al cadrelor didactice, nu vrem să pierdem niciunul. Respectiv, dacă avem un cadru didactic într-o școală cu 5 copii și acei copii mâine decid să meargă la o școală mai bună din satul apropiat, suntem gata și lor să le plătim adițional, să le asigurăm transport, pentru că este mare nevoie de fiecare cadru didactic, care sunt implicați”, a menționat Perciun. .

Potrivit proiectului bugetului de stat pentru anul 2024, salariile cadrelor didactice din țară vor crește cu 15 %.