Parcuri eoliene de 600 de MW vor putea fi instalate pe teritoriul Republicii Moldova. O arată datele unui studiu realizat de Proiectul Securitatea Energetică a Republicii Moldova al USAID și prezentat Ministerului Energiei. Potrivit autorilor cercetării, în țara noastră sunt, cel puțin, 11 zone cu potențial de energie eoliană nevalorificat, ce ar permite creșterea ponderii energiei verzi produse în țară până la 30 la sută către 2030.
Potrivit unui comunicat al Ministerului Energiei, în cadrul studiului au fost analizate 34 de arii cu potențial de energie a vânturilor, fiind excluse traseele tradiționale ale păsărilor migratoare de-a lungul râurilor Nistru și Prut, zonele împădurite și cele rezidențiale. În plus, s-a ținut cont de radarele și aeroporturile internaționale existente.
”Studiul a luat în calcul infrastructura existentă, distanța până la cea mai apropiată stație electrică, capacitatea liniilor, cele mai apropiate drumuri de acces. După o primă triere, au rezultat 11 zone cu potențial mare de a dezvolta ferme eoliene. În cazul a trei zone, Proiectul Securitatea Energetică a Republicii Moldova va extinde cercetările, cu vizite la fața locului, pentru a face măsurători și a studia relieful. Alte componente analizate vor fi capacitățile fizice ale rețelelor și calculele financiare.”, se menționează în comunicatul Ministerului Energiei.
Potrivit autorităților, scopul acestui studiu a fost de a obține, în final, prețuri optime la energie electrică și instalații mai eficiente, pe întindere a zeci de hectare. De asemenea, rezultatele cercetării urmează să fie valorificate în vederea organizării, până la sfârșitul anului, a primelor licitații de către Guvern în cazul parcurilor eoliene mari.