În Republica Moldova activează tot mai puține gospodării țărănești

În Republica Moldova activează tot mai puține gospodării țărănești. Timp de doar un an, numărul acestora s-a redus de 5,8 ori, scrie Mold-Street. Astfel, dacă în 2020 erau aproape 117.000 de gospodării țărănești, în 2022 au rămas peste 105.600, iar anul trecut numărul a scăzut la doar 18.298.

De asemenea, datele SFS relevă că, în aceeași perioadă, s-a diminuat cu aproximativ 10% şi numărul de întreprinderi individuale. Pe de altă parte, s-a atestat o creștere de trei ori a contribuabililor ce au activitate independentă.
S-a atestat o creștere şi a numărului de societăți cu răspundere limitată, care din 2023 a ajuns astfel principala formă de organizare juridică în economia Republicii Moldova. Anterior, lider la număr au fost gospodăriile țărănești.

Menționăm că gospodăria ţărănească este o întreprindere individuală, care are ca scop obţinerea de produse agricole, prelucrarea lor, comercializarea propriei producţii agricole. Aceasta este bazată pe proprietate privată asupra terenurilor şi asupra altor bunuri, pe munca personală a membrilor unei familii. Gospodăria ţărănească se poate constitui şi dintr-o singură persoană fizică, care a atins vârsta de 18 ani, și îi poate purta numele, însă, deseori, aceasta este formată din membrii unei familii, care activează în cadrul gospodăriei.