În raionul Ocniţa, unele livezi au înghețat în proporție de 100%
La sfârșitul celei de-a doua și începutul celei de-a treia decade a lunii aprilie, în anumite regiuni de nord ale ţării, livezile de caise, piersici, cireșe, vişine și prune au avut de suferit de pe urma a două valuri de înghețuri nocturne de până la -9 grade Celsius. Tot în aceeași perioadă, în regiunea de Centru şi Sud a ţării înghețurile au fost mult mai slabe, plantațiile de culturi perene practic nefiind afectate.
Pagubele sunt localizate deja şi sunt destul de mari. În consecinţă, în unele plantaţii din raionul Ocniţa, conform estimărilor experţilor, sunt compromise până la 90-100% din recolta de caise, 70-80% din recolta de cireşe şi 40-50% din cea de prune. Angajații unei companii de asigurări susțin că, conform datelor preliminare, peste 40 de întreprinderi horticole vor primi în acest an despăgubiri în valoare de 18-20 de milioane de lei.
Situația este una extrem de neplăcută deoarece multe dintre întreprinderile care au avut de suferit de pe urma îngheţurilor sunt avansate la un nivel mediu din punct de vedere tehnologic, folosind tehnologii agricole moderne și plantând soiuri de fructe sâmburoase care prezintă la moment popularitate. De asemenea, acestea se concentrează pe exportul de produse către Ucraina și Uniunea Europeană. Prin urmare, de pe o suprafață relativ mică ocupată de livezile de sâmburoase din nordul Moldovei, afectate de înghețuri, a fost asigurată o pondere semnificativă din potențialul de export al industriei.
Anul trecut, segmentul de producere a caiselor a realizat progrese neașteptat de mari, Republica Moldova exportând aproximativ 5,5 mii de tone de caise în 16 țări europene.