În pofida crizelor din 2022, cererea pe piață a bunurilor, produselor sau serviciilor nu a suferit modificări – nici pozitive, dar nici negative. Așa arată datele Prognozei pieței muncii pentru anul 2023 din perspectiva angajatorilor și Barometrul oportunităților de angajare, elaborate de Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă.
Astfel, conform sursei citate, în acest an, 65% din agenții economici susțin că situația va rămâne fără schimbări la capitolul cererii pe piață a produselor și serviciilor lor, în timp ce 40% din întreprinderile micro, mici, medii și mari vor să investească în echipamente, tehnologii și spații. Alți 10% din agenții economici vor investi în crearea locurilor noi de muncă.
Totodată, angajatorii mai vorbesc și despre un deficit de angajați: 37% indică lipsa de personal calificat cu experiență, 30% declară un număr redus de solicitanți, dar și imposibilitatea de a oferi un salariu adecvat, iar aproape jumătate dintre angajatori au relatat că a fost nevoie de mai mult timp decât de obicei de a recruta personal.
Prognoza pieței muncii pentru 2023 a fost elaborată în baza rezultatelor chestionării unui eșantion de 2.859 de angajatori din diverse ramuri ale economiei naționale.