În majoritatea zonelor din țară vița de vie se află în faza finală de înflorire. Ce lucrări recomandă specialiștii în perioada respectivă

În majoritatea zonelor  din țară vița de vie se află în faza finală de înflorire. Potrivit specialiștilor, aceasta este o perioadă importantă care trebuie să decurgă în condiții favorabile pentru formarea unei recolte bogate. În acest context, consultantul în agricultură, Sergiu Tutovan, a oferit câteva recomandări privind efectuarea lucrărilor în plantație, în perioada respectivă.

IANA DOBRIAN, jurnalist AGRO TV Moldova: „Ne aflăm acum într-o plantație de viță-de-vie de tip pergola, situată în satul Vadul lui Isac din raionul Cahul. După cum puteți observa, acum este finalizarea perioadei de înflorire. În acest context, am decis să vă oferim câteva sfaturi utile de îngrijire a plantației în această perioadă.”

În această perioadă, experții le recomandă fermierilor să efectueze lucrări de înlăturare a frunzelor și ciupitul lăstarilor pentru a dezvolta armonios cultura și de a obține recolte mari, de calitate înaltă.

SERGIU TUTOVAN, doctor în științe agricole, directorul executiv al Asociației Producătorilor de Struguri de masă din Cahul: „Acum urmează să eliminăm frunzele care acoperă cea mai apropiată inflorescență pentru a evita faptul de a fi astupat strugurele în timpul tratamentelor fitosanitare. Iată, le eliminăm și strugurele este expus ulterior preparatelor de uz fitosanitar, expus luminii și expus aerației. De asemenea, continuă în plantațiile tradiționale continuă ciupitul lăstarilor principali care nu au reușit să facă până la înflorit. Ca atare, momentul optim este în pragul înfloritului, dar care nu au reușit să îl facă, operația dată se efectuează acum, la moment.”

În același timp, consultantul în agricultură, Sergiu Tutovan, a menționat și despre importanța efectuării acestor lucrări.

SERGIU TUTOVAN, doctor în științe agricole, directorul executiv al Asociației Producătorilor de Struguri de masă din Cahul: „Este important de efectuat aceste lucrări pentru ca să îmbunătățim condițiile de iluminare și aerare, și condițiile de penetrare a produselor de uz fitosanitar. Este un moment foarte interesant psihologic care sperie multă lume. În momentul efectuării oricărei lucrări în verde, noi vedem că se scutură flori, se scutură ovare nefecundate cum se cuvine. Este ceva normal. Este ceva fiziologic și firesc, pentru că din numărul total de flori pe care îl avem la inflorescență, la stadia de bobiță, care urmează să fie mâncată și la toate speciile practic pomicole ajung undeva 15-20 de procente. Restul tot cade fiziologic. Dacă totul este în regulă, dacă s-a efectuat protecția la nivel înainte de floare și nu avem patologie sau nu avem carențe de microelemente în timpul înfloritului, tot ce cade- cade pur fiziologic, adică nu-i nimic alarmant și așa trebuie să fie.”

O altă recomandare este evitarea aplicării fertilizanților în timpul înfloririi. 

SERGIU TUTOVAN, doctor în științe agricole, directorul executiv al Asociației Producătorilor de Struguri de masă din Cahul: „În timpul înfloritului nu se aplică niciun fertilizant. Fertilizanții se aplică înainte de înflorit. Se dă bor cu două săptămâni înainte de înflorit pentru ca să îmbunătățească condițiile de polenizare și se aplică ulterior, după înflorit, care au irigație dau prin fertigare, care nu au – fac foliar, preparate care conțin microelemente și din macroelemente trebuie să domine fosforul pentru că acum se formează primordie de inflorescență pentru roada anului viitor.”

Potrivit specialiștilor, există diverse boli care pot afecta vița-de-vie, unele dintre ele fiind capabile să producă pagube de 80-100% din producția finală. Pentru a evita astfel de probleme și pentru a asigura o producție sănătoasă și bogată, este necesar să se efectueze stropitul viței de vie. Pentru aceasta, se efectuează tratamente viță de vie în perioada de dinainte de înflorit și după înflorit.