În luna decembrie, unele terenuri de porumb încă nu sunt recoltate

În luna decembrie, încă mai sunt hectare de porumb nerecoltate. Precipitațiile abundente din prima jumătate a anului au contribuit la creșterea nivelului de umiditate a porumbului.

Acum, umiditatea porumbului din câmp e de peste 20%, iar agricultorii sunt nevoiți să aștepte până aceasta va scădea.

Fermierul Nicolae Sprâncean, din satul Hârtopul Mic, raionul Criuleni, spune că uscătoriile de porumb sunt, practic, arhipline. Astfel, a decis ca la anul să-și cumpere propria uscătorie.

Nicolae Sprâncean, agricultor, s. Hârtopul Mic, r. Criuleni: „Dacă nu avem uscătorii, nu poți recolta porumbul. Dacă ai uscătorie, trebuie numaidecât să ai și silozuri, unde să păstrezi porumbul. Sunt legate una cu alta. Noi preconizăm ca anul acesta să procurăm o uscătorie de vreo 200 de tone să fim gata pentru orice cultură.”

 Nicolae Sprâncean a avut mare noroc să nu stea cu porumbul nerecoltat pe câmp, deoarece a avut unde-l depozita, după uscare.

Anul acesta, a semănat peste 100 de hectare de porumb furajer și a strâns o recoltă de aproximativ 8 tone la hectar.

„S-a întârziat recoltarea porumbului în acest an, din cauza că a fost umiditate foarte multă, iar porumbul nu-și pierde umiditatea și este imposibil să-l recoltezi cu o umiditatea 20-22 %. Fără uscătorii, practic, la a patra, a cincea zi, se aprinde.”

Chiar și în luna decembrie, porumbul încă are o umiditate foarte înaltă, iar recoltarea lui implică o mulțime de riscuri.

„Dar câmpurile care au porumb furajer și în prezent porumbul are o umiditate sub 20%, e greu de recoltat. Dacă nu ai unde-l usca, se întârzie și o să rămână și după Anul Nou recoltarea la porumb.”

Agricultorul spune că cea mai mare problemă în recoltarea porumbului este uscarea acestuia, întrucât uscătoriile nu fac față volumului mare din acest an.

„Dacă o să fie timpul favorabil, unii agricultori o să strângă porumb și în luna februarie, doar că trebuie să avem unde să-l procesăm, să fie uscătorii ca să-l aducă aproape de normele standarde sub 14% umiditate.”

Din cauza secetei, anul trecut, Nicolae Sprâncean, practic, nu a avut recoltă de porumb, iar în 2019, în luna octombrie, tot porumbul era deja recoltat. Umiditatea acestuia din câmp era atunci de 13%, și n-a mai trebuit să fie uscat.