În livezile din țară, în plină iarnă, au loc tăierile în uscat

În livezile din țară, în plină iarnă au loc tăierile în uscat a pomilor, deși unii agricultori fac acest lucru încă din toamnă.

Igor Ivanov deține o plantație tânără de cireși, care se află în al patrulea an de rod. El speră că în acest an va avea o recoltă pe măsura așteptărilor, de aceea, încă din luna februarie execută lucrările de întreținere a plantației.

EL RO, IGOR IVANOV, agricultor, s. Mălăiești, r. Orhei: „Ramurile slab dezvoltate le înlăturăm, cele vătămate tot le înlăturăm sau atunci când a avut loc procedeul de culegere a fructelor tot le înlăturăm. Și iarăși subordonarea a ramurii pomului de un an, doi, trei ani.”

Iar pentru a economisi timpul, resturile în urma tăierilor sunt lăsate deasupra solului și mai apoi tocate, ceea ce oferă doar beneficii. Bărbatul spune că în această iarnă nu a avut probleme cu plantația

EL RO, IGOR IVANOV, agricultor, s. Mălăiești, r. Orhei: „Iarna a fost destul de blândă, nu am avut probleme ceea ce ține de înghețurile de iarnă. Problema cea mare sunt înghețurile tardive de primăvară. Cea mai mare a pomilor de cireș. Avem floarea, îngheață pistilul pierdem recolta.”

Potrivit fermierul, chiar dacă vor fi temperaturi foarte scăzute, pentru cireș nu este o problemă, deoarece mugurii încă sunt în perioada de repaus.

EL RO, IGOR IVANOV, agricultor, s. Mălăiești, r. Orhei: „Temperatura de zi să fie +10 +15 și noaptea minus, iată acolo sunt temperaturi destul de variate și nocive pentru cultura cireșului și în general pentru toate culturile. Dar când ziua este instalată o temperatură de +3 grade Celsius și noaptea -4 grade Celsius, pomul este în repaus.”

Igor Ivanov spune că primul tratament la plantația de cireș îl fa efectua cu patru-cinci zile înainte de dezmugurirea pomilor.

EL RO, IGOR IVANOV, agricultor, s. Mălăiești, r. Orhei:„Calendaristic vorbim de sfârșitul lunii aprilie în data de 20. Asta pentru soiurile timpurii, iar pentru soiurile mai târzii, plus o săptămână.”

În 2021, Igor Ivanov a strâns o recoltă în jur de patru tone de cireșe la hectar, iar în acest an, pomicultorul speră să strângă șase-șapte tone per hectar.