În curând vor apărea primii castraveți autohtoni. Cât vor costa?

Legumele sunt nelipsite pe mesele moldovenilor, iar cei mai mulți dintre ei optează pentru produsele crescute în țară. Iurie Balan împreună cu un prieten au inițiat în 2010 o afacere în localitatea Onițcani din Raionul Criuleni, unde cresc castraveți și roșii în condiții de seră.

„Avem trei hectare, acum după cum vedeți toate sunt plantate cu castraveți. Mergem cu acest castravete până în iunie și deja în iulie plantăm al doilea ciclu de roadă cu roșii și castraveți. Vreo doi ani am renunțat la roșii, pentru că era o carantină de insecte, o boală care ataca roșiile și din acest motiv, am fost nevoiți să renunțăm la ele și am crescut doar castraveți. Anul trecut, în ciclul doi, am pus totuși roșii, a mers totul bine și anul acestă o să repetăm aceeași istorie.” a menționat IURIE BALAN- legumicultor, s. Onițcani, r. Criuleni.

Iurie Balan recunoaște că a investit mulți bani, dar și muncă pentru a-și vedea afacerea bine pusă la punct. Acum, și-a concentrat forțele pe hibridul de castraveți Cantara, care este solicitat pe piața internă.

„Lucrările le-am început, semănatul în a doua jumătate a lunii ianuarie, după care am crescut răsadul, după care l-am plantat și deja mergem înainte să strângem castraveții. Am fi fost mult mai avansați dacă era o primăvară cu soare, dar după cum vedem ea este mai specifică. Castravetele este o cultură care iubește soarele, iubește lumina. De obicei, când ieșim cu primii castraveți, în jur de 40 de lei, după care apar mai mult și mai mulți castraveți și prețurile evident că vor cădea.” a menționat IURIE BALAN- legumicultor, s. Onițcani, r. Criuleni.

După ce fermierul a renunțat la piața rusească și cea din Belarus, își vinde legumele exclusiv în Moldova. Chiar dacă anul 2020 a fost unul greu pentru agricultori, afacerea sa nu a avut de suferit și totul a decurs conform planului.

„A fost un an obișnuit, nu aș zice că pe noi ne-a afectat mult. Au fost mult afectați agricultorii care cultivă în câmpul deschis, știm cu toții de seceta care a fost și din acest motiv clar că a fost o problemă. Noi suntem permanent alimentați cu apă, suntem în câmp protejat, la acest capitol nu am avut întrebări, a fost un an obișnuit și nu a ieșit din comun.” a menționat IURIE BALAN- legumicultor, s. Onițcani, r. Criuleni.

În acest domeniu, lucrul trebuie făcut la momentul potrivit, pentru că orice zi pierdută influențează asupra calității producției. O problemă cu care se confruntă Iurie este lipsa brațelor de muncă.

„La noi este întrebare cu forța de muncă. Știm din ce cauză suntem în neajuns de forță de muncă. Ne descurcăm, mergem înainte, agricultorii, care lucrează ei știu. Acum, avem zece angajați, cred că peste vreo săptămână, zece zile când se vor începe primii castraveți și se începe lucrul mai mult, atunci vom avea nevoie de angajați suplimentari. Când este cel mai mult de lucru, ajungem la 25 de angajați.” a menționat IURIE BALAN- legumicultor, s. Onițcani, r. Criuleni.

Prețul unui kilogram de castraveți cumpărat direct de la producător variază între 27 și 35 de lei.