În ce condiții ar putea fi reluat exportul porumbului?
Decizia Comisiei pentru Situații Excepționale privind interzicerea exportului de porumb a fost luată în baza datelor oficiale, prezentate de producători, cu privire la stocurile de care dispun. Declarația îi aparține prim-ministrului, Natalia Gavrilița care mai spune că decizia ar putea fi revizuită.
„Discutăm cu acești producători, noi ne-am condus de cantitățile declarate oficial. Iată că vedem consecințele, atunci când nu există date corecte, furnizate statului. Vom discuta și vom vedea care sunt soluțiile.”
Potrivit ei, decizia Comisiei ar putea fi revizuită, dar cu anumite condiții.
„Credem că trebuie să existe și anumite condiționalități, pentru evidența corectă a stocurilor, ca să nu ne pomenim în situația când datele oficiale ne arată una și ne trezim că realitatea este alta.”
Recent, Asociația Forța Fermierilor și-a exprimat „dezacordul categoric” privind decizia Comisiei de a interzice exportul porumbului și o consideră drept „o lovitură economică în adresa agricultorilor”.
Și Asociația Exportatorilor şi Importatorilor de Produse Agricole şi Cerealiere „AGROCEREALE”, a declarat că interdicția de a exporta porumbul în acest moment este o lovitură pentru membrii ei.
Producătorii agricoli se revoltă că nu au unde să depoziteze porumbul recoltat, iar dacă se va menține interdicția, aceștia nu vor avea de unde obține mijloace financiare ca să efectueze lucrările de primăvară, dar și alte investiții ulterioare.