În ce afecțiuni este recomandat pinul. Trăiește peste 1000 de ani
Pinul este un arbore vesnic verde, care impresioneaza prin aspectul sau falnic, precum si prin coroana sa densa si strasnica. Acesta s-a aflat in preajma noastra de cand ne stim si reusit mereu sa ne sara in ajutor. Arborele exista in peste 80 de specii, dar dintre speciile care ocupa deja un loc stabil in flora tarii noastre, este pinul silvestru (Pinus sylvestris), extrem de longeviv, traieste mai mult de 1.000 de ani.
In scop terapeutic, de la pin se utilizeaza mugurii, rasina si acele. Acestea au in compozitia lor uleiuri volatile, rasini, principii amare, acetone, alcooli, pinipicrozida, pinitol, coniferozida, aldehida anisica, caproica, acetat de bornil, taninuri, fitoncide, substante antibiotice, vitamina C, bioflavonoizi.
Datorita acestor substante active, mugurii, acele si rasina de pin au o actiune antiinflamatoare, dezinfectanta, cicatrizanta, antispastica, diuretica si expectoranta, constituind remedii frecvent intrebuintate in fitoterapie, sub diferite forme (infuzie, decoct, sirop sau tinctura).
In cele ce urmeaza, iti vom arata in ce afectiuni este recomandat pinul, dar si cum se prepara si administreaza:
Pinul – Indicatii terapeutice
-Afectiuni respiratorii:
- Afectiunile cailor respiratorii, astm, catarul cailor respiratorii, congestii pulmonare, gripa, raceala, infectii respiratorii hibernale, maladii bronhice: se recomanda ceaiul din muguri de pin. La o cana cu apa rece, se adauga 2 linguri de muguri zdrobiti. Se lasa sa clocoteasca, apoi se infuzeaza 10 minute. La fina, se strecoara si se pot consuma 3 cani pe zi.
- Afectiunilor pulmonare, bronsite acute si cronice, guturai, faringite, laringite, inflamatiile cailor respiratorii insotite de tuse si bronsite, pneumonie: se recomanda urmatorul ceai: la 1 litru de apa clocotita se adauga 20 g muguri de pin. Se lasa la infuzat 3 ore, apoi se strecoara si se pot bea cateva cani pe zi.
- Rinita: se recomanda siropul din conuri uscate si maruntite de pin: la 100 ml alcool de 70°sirop, se adauga 50 g conuri. Se lasa la macerat 12 ore, apoi se adauga 1 litru de apa clocotita si se mai lasa 12 ore la macerat. La final, se filtreaza, apasand mugurii, pentru extragerea sucului. Se adauga 1,5 kg zahar si se fierbe pe baia de apa pana ajunge la consistenta unui sirop. Se administreaza cate 1 lingurita, de 3-4 ori pe zi, intre mese. Totodata, foarte buna este si tinctura din muguri de pin: intr-un borcan, se adauga o mana de muguri de pin macinati, iar peste ei se toarna o cantitate de alcool de 70° alimentar, de 2 ori cat inaltimea lor. Se lasa la macerat 2 saptamani, agitand des, iar la final se strecoara. Se administreaza cate 10 picaturi o data, diluate cu putina apa.
- Sinuzita: se recomanda infiltratii nazale sau chiar spalaturi ale nasului cu infuzia urmatoare: la o cana cu apa clocotita, se adauga 1 lingurita de muguri de pin si se infuzeaza 15 minute, apoi se strecoara si se adauga o lingurita de sare.
- Tuse, traheita: se recomanda un sirop preparat astfel: se folosesc cantitati egale de muguri si zahar (2 kg x 2 kg). Mugurii proaspat culesi se pun intr-un vas incapator, se amesteca cu zahar, alternand, muguri, zahar, pana se termina cantitatea, ultima fiind cu zahar. Apoi, se pune vasul la temperatura camerei, acoperit cu tifon. Dupa 2 zile, se amesteca bine compozitia, pana cand se topeste tot zaharul si se mai lasa 5 zile la macerat. Cam intr-o saptamana, siropul este gata. Se strecoara, se toarna in sticle si se inchid bine, apoi se fierb in baia de apa timp de 30 de minute din momentul fierberii. Se administreaza copiilor cate 3 lingurite pe zi, iar adultilorcate 3 linguri, intr-un pahar cu apa. Se indica in toate formele de tuse, atat pentru oprirea tusei cat si pentru faptul ca are actiune antibiotica.
- Tuberculoza – indiferent ca se consuma sub forma de decoct din frunze sau din muguri, sirop sau tinctura, deoarece poate distruge chiar si baccilul Kock si in plus este expectorant.
-Boli renale:
- Pinul este recunoscut ca unul dintre cele mai eficiente antibiotice naturale, atat pentru aparatul respirator, digestiv, intestinal, cat si renal. Se vor face cat mai multe ceaiuri pentru a aduce cat mai mare cantitate de substante active din planta. Este important sa se administreze: decoct, sirop sau tinctura (la 100 ml apa/ceai, se pune 1 lingurita de tinctura).
- Afectiuni urinare: se aleg 10 ramuri tinere cu muguri, se maruntesc, apoi se pun la fiert in 4 litri de apa, 4 zile a cate 4 ore la foc mic. Apoi, se strecoara, iar lichidul obtinut se amesteca cu miere (ex. la fiecare 250 ml de lichid – 75 g miere). Se administreaza cate 5-6 lingurite pe zi, cate 1 la fiecare 2 ore.
- Litiaze biliare si renale: la 1 litru de apa, se adauga 2 linguri de muguri zdrobiti si se fierb pentru 15 minute. Apoi, se lasa inca 30 de minute si se strecoara. Se poate indulci cu miere si se consuma in cursul intregii zile. Se face o cura de 1 luna, fiind un excelent diuretic si totodata contribuind la diminuarea calculilor atat renali cat si biliari.
-Afectiuni cardio-vasculare:
- Anghina pectorala, arterioscleroza: se prepara un sirop dinconuri uscate si maruntite de pin: la 100 ml alcool de 70°sirop, se adauga 50 g conuri. Se lasa la macerat 12 ore, apoi se adauga 1 litru de apa clocotita si se mai lasa 12 ore la macerat. La final, se filtreaza, apasand mugurii, pentru extragerea sucului. Se adauga 1,5 kg zahar si se fierbe pe baia de apa pana ajunge la consistenta unui sirop. Se administreaza cate 1 lingurita, de 3-4 ori pe zi, intre mese.
- Tinctura din muguri de pin: intr-un borcan, se adauga o mana de muguri de pin macinati, iar peste ei se toarna o cantitate de alcool de 70° alimentar, de 2 ori cat inaltimea lor. Se lasa la macerat 2 saptamani, agitand des, iar la final se strecoara. Se administreaza cate 10 picaturi o data, diluate cu putina apa.
-Infectii ale aparatului urinar:
- Infectii si inflamatii ale aparatului urinar, uretrite, cistite: se aleg 10 ramuri tinere cu muguri, se maruntesc, apoi se pun la fiert in 4 litri de apa, 4 zile a cate 4 ore la foc mic. Apoi, se strecoara, iar lichidul obtinut se amesteca cu miere (ex. la fiecare 250 ml de lichid – 75 g miere). Se administreaza cate 5-6 lingurite pe zi, cate 1 la fiecare 2 ore.
- Leucoree, vaginite, congestii genitale: se recomanda tinctura din muguri de pin: intr-un borcan, se adauga o mana de muguri de pin macinati, iar peste ei se toarna o cantitate de alcool de 70° alimentar, de 2 ori cat inaltimea lor. Se lasa la macerat 2 saptamani, agitand des, iar la final se strecoara. Se administreaza cate 10 picaturi o data, diluate cu putina apa. Totodata, se pot face si spalaturi vaginale cu decoct din muguri de pin: 2 lingurite de muguri fiert timp de 5 minute la 250 ml apa apoi strecurat. Sau aceste spalaturi se fac cu apa la temperatura corpului in care se adauga 1 lingurita de tinctura preparata ca mai sus.
-Afectiuni ale pielii:
- Eczeme supurante, furuncule: se recomanda gudronul de pin. Acesta contine fenoli si alte substante utile vindecarii acestei afectiuni. Se unge local, de 2-3 ori pe zi, pana la cicatrizarea complecta.
- Rani care se inchid greu, escare, raie, ulcere varicoase: se indica tinctura de rasina cu care se va unge rana respectiva de 2 ori pe zi, apoi se panseaza lejer pentru a nu impiedica circulatia sangelui. Se face pana la vindecarea deplina. Intr-un borcan, se adauga o parte rasina si 3 parti alcool alimentar de 70°. Se inchide borcanul ermetic, apoi se lasa la macerat 2 saptamani, agitand de mai multe ori pe zi, pentru omogenizare. La final, se strecoara prin tifon si cea ce s-a obtinut se pune in sticla preferabil de capacitate mica de culoare inchisa si se tine la rece. Aceasta ajuta la toate afectiunile din sfera aparatului respirator, atat superior, cat si in intregul sau si, de asemenea, la majoritatea afectiunilor digestive.
- Psoriazis: se recomanda baile in ceai de pin. La 5 litri de apa, se adauga doi pumni de frunze sau muguri si se fierb timp de o ora. La final, se strecoara in cada, unde se va sta timp de 30 de minute la temperatura corpului.
- Iritatiile sanului sau a mucoaselor: se prepara un balsam din 40 g rasina de pin, 10 boabe de ienupar, 10 g rozmarin, 20 g ceara de albine, 10 g miere, 70 ml ulei de masline. Se lasa rasina sa se topeasca intr-un recipient de ceramica rezistent la foc si cand devine lichida, apoi se adauga uleiul. Se mai incalzesc putin impreuna, amestecandu-se bine, iar dupa 5 minute se ia de foc si se tine 2-3 ore pe baia de apa, care se va mentine calda. La final, se strecoara bine si se incorporeaza ceara de albine. Se incalzeste balsamul pe baia de apa pana se topeste ceara si abia apoi se pune si mierea. Cand consistenta este cea dorita, se toarna balsamul in borcane, se lasa sa se raceasca, se acopera cu hartie de pergament, se lasa sa transpire circa 5 ore, se inchide si se pun intr-un loc intunecos si racoros. Este util si in caz de reumatism, guta, raceli si stari gripale.
-Nevroze, stres:
- Se recomanda baile in ceai de pin. La 5 litri de apa, se adauga doi pumni de frunze sau muguri si se fierb timp de o ora. La final, se strecoara in cada, unde se va sta timp de 30 de minute la temperatura corpului.
-Impotenta sexuala:
- Se recomanda siropul din conuri uscate si maruntite de pin: la 100 ml alcool de 70°sirop, se adauga 50 g conuri. Se lasa la macerat 12 ore, apoi se adauga 1 litru de apa clocotita si se mai lasa 12 ore la macerat. La final, se filtreaza, apasand mugurii, pentru extragerea sucului. Se adauga 1,5 kg zahar si se fierbe pe baia de apa pana ajunge la consistenta unui sirop. Se administreaza cate 1 lingurita, de 3-4 ori pe zi, intre mese. Totodata, foarte buna este si tinctura din muguri de pin: intr-un borcan, se adauga o mana de muguri de pin macinati, iar peste ei se toarna o cantitate de alcool de 70° alimentar, de 2 ori cat inaltimea lor. Se lasa la macerat 2 saptamani, agitand des, iar la final se strecoara. Se administreaza cate 10 picaturi o data, diluate cu putina apa.