În atenția producătorilor și exportatorilor de vegetale
Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor îi atenționează repetat pe toți producătorii de vegetale despre necesitatea creării ”zonelor libere” de anumite organisme dăunătoare plantelor.
În aceste locuri, în rezultatul supravegherii s-a stabilit lipsa dăunătorilor, iar starea se menține în corespundere cu cerințele fitosanitare.
Procedura se aplică tuturor sectoarelor de producere, inclusiv centrelor de depozitare și de păstrare a plantelor supuse controlului fitosanitar.
Aplicarea principiilor de ”zona liberă” este o confirmare științifică a faptului, că acolo lipsește organismul dăunător specific.
Înființarea și menținerea de către fermieri a statutului de „ loc liber” permite exportul vegetalelor în statele din spațiul Comisiei Economice Euroasiatice și Uniunii Europene, Canada, Israel, fără aplicarea măsurilor suplimentare, fiind micșorat și timpul de control înainte de comerț.
Statutul de „zonă liberă” va fi folosit drept bază pentru certificarea fitosanitară a producției vegetale supuse controlului de carantină.
Mai multe informații puteți găsi pe site-ul ansa.gov.md.