În atenția agricultorilor care intenționează să obțină subvenții

În acest an, din fondul de subvenționare vor fi alocate cca 150 milioane de lei pentru dezvoltarea fermelor zootehnice, dintre care 120 de milioane de lei vor fi direcționate pentru plățile per cap de animal – finanțarea fermelor de bovine. Alte circa 27 de milioane vor merge pentru finanțarea fermelor de ovine și caprine.

Vladimir Bolea, ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare: ’Deja nu este o noutate că al doilea an consecutiv noi avem plăți pe cap de animal, anul curent Ministerul Agriculturii a modificat plățile pe cap de animal și a introdus noțiunea de plăți pe kg pe produs animalier. Noi dorim să premiem și să subvenționăm calitatea produselor și productivitatea, din acest considerent fermele de vaci de lapte, plățile pe cap de animal vor rămâne numai în mămucuțele până în prima fătare, în rest toate animalele care au intrat în procesul de producere vor fi scoase de la subvenționarea pe cap de animal și vor trece la litru de lapte

De asemenea, AIPA este în proces de recepționare a cererilor de acordare a subvenției complementare pentru acciza la motorină. Fermierii micro, mici și mijlocii, vor obține un cuantum de 100% din acciza la motorină. (2984 lei -2022 și 3248 lei -2023) iar fermierii mari – 30%.

Diana Coșalâc, director adjunct al AIPA: ‘’Pentru acest regulament avem opt domenii în care pot inițialii beneficiari solicita sprijin financiar și anume pentru rambursarea plăților la credite accesate, promovarea producției agricole, utilizarea sistemelor de irigare , menținerea practicilor în agricultura ecologică, defrișarea plantaților multianuale și mai nou și defrișarea celor care sunt mai puțin rentabile economice și stimularea asocierii în grupuri de producători.’’

Subvențiile oferite vor contribui la îmbunătățirea performanței agricole, la crearea noilor locuri de muncă, atragerea investițiilor pentru sporirea competitivității producției agricole și la alinierea cerințelor de calitate și siguranță a alimentelor la standardele UE.

Începând cu 24 iulie, fermierii deja se pot adresa pentru depunerea cererilor pentru a obține subvenții complementare.