În ajun de proteste, le-au permis vânatul

Au fost aprobate cotele de recoltare pentru unele specii de faună de interes cinegetic, iar sezonul de vânătoare pentru 2021-2022 poate fi considerat deschis. Anunțul a fost făcut pe pagina Ministerul Mediului al Republicii Moldova care informează că în ediția Monitorului Oficial al Republicii Moldova, nr. 286-289 din 26.11.2021, art. 1333, a fost publicat Ordinul ministrului mediului nr. 13 din 23.11.2021.

„Se recomandă realizarea cotelor de recoltare de către fiecare gestionar a fondurilor cinegetice pentru fiecare specie de faună de interes vânătoresc și în perioadele de vânătoare stabilite în anexa la Legea vânătorii și fondului cinegetic nr. 298/2018. Totodată, luând în considerație noile reglementări normative în domeniul vânătorii, referitoare la ordinea, modul și mijloacele folosite pentru buna organizare și desfășurare a vânătorii la exemplarele din specii de faună de interes cinegetic în fondurile cinegetice din Republica Moldova, prevăzute în Regulamentul privind vânarea exemplarelor din specii de faună de interes cinegetic şi caracteristicile mijloacelor folosite în cadrul vânătorii, aprobat prin Hotărârea Guvernului nr. 254 din 13.10.2021, publicată în Monitorului Oficial al Republicii Moldova, nr. 266-272 din 05.11.2021, art. 542”, se arată în nota informativă a Ministerului Mediului.

 Totodată, se solicită:

  • respectarea reglementărilor menționate, legislația privind regnul animal, regulile de securitate în timpul vânătorii, alte acte normative care asigură desfășurarea în maximă siguranță a vânătorii;
  • respectarea obligațiilor ce le revin gestionarilor fondurilor cinegetice, organizatorilor/conducătorilor acțiunilor de vânătoare și tuturor altor participanți pentru sezonul de vânătoare 2021-2022;
  • efectuarea expertizei sanitar-veterinare pentru producţia recoltată prin acţiuni de vânătoare, conform Normei sanitar-veterinare de organizare a controlului specific oficial al produselor alimentare de origine animală, aprobată prin Hotărârea Guvernului nr.1112/2010;
  • conlucrarea cu autoritățile administrației publice locale, cu Inspectoratul pentru Protecția Mediului, în contracararea braconajului și altor acțiuni ce pot conduce la acțiuni cu efecte negative asupra mediului, în special asupra faunei sălbatice de pe teritoriul Republicii Moldova.

De menționat că la data de 22 noiembrie curent, Oleg Ciocoi, președintele Societății Vânătorilor și Pescarilor a anunțat despre organizarea manifestațiilor la data de 27 noiembrie la ora 10:00, pe tot teritoriul Rebulicii Moldova, inclusiv în Chișinău în PMAN, în fața clădirii Guvernului.

Într-o conferință de presă desfășurată la data de 2 noiembrie curent, Societatea Vânătorilor și Pescarilor și-a exprimat indignarea pentru că peste 15 mii de vânători din țară nu puteau ieși încă la vânătoare întrucât ministerul amâna deschiderea sezonului.

Totodată, după ce 40 de oi au fost ucise de șacali la sfârșitul lunii octombrie în raionul Ungheni, reprezentanții Societății Vânătorilor și Pescarilor din Moldova au solicitat urgentarea aprobării cotelor de vânătoare de către Guvern.