În acest an, prețurile la strugurii de masă vor fi mai mari

Anul acesta, din cauza secetei, în cea mai mare parte a lunii iunie, procesul de maturare a recoltei de struguri de masă, atât în ​​plantațiile în câmp deschis, cât și în sere, ar putea începe cu o săptămână mai devreme față de anul trecut. Asta înseamnă că, dacă va fi vreme caldă și în următoarele zile, primii struguri locali cultivați în seră pot apărea în vânzare încă de la mijlocul lunii iulie, menționează specialiștii din cadrul Asociației Producătorilor și Exportatorilor de Struguri de Masă din Republica Moldova.

Anul trecut, în țară au fost recoltate în jur de peste 100 000 de tone de struguri de masă, dintre care 70 000 de tone au fost exportate. În acest sezon, se preconizează o recoltată și mai mare.

Gheorghe Gaberi, președintele Asociației Naționale a Producătorilor și Exportatorilor de Struguri de Masă: „Până în prezent, plantele se dezvoltă și avem temelia unei roade bune, atât la cantitate, cât și calitate. Am putea avea o roadă mai mare față de nivelul de anul trecut, dar cu o calitate mai bună, care să corespundă cerințelor pentru strugurii de masă. Va trebui să căutăm posibilități ca să exportăm, pentru că piața locală consumă un volum foarte mic.”

Producătorii speră că, la început, prețurile vor fi cel puțin la același nivel ca în anul trecut, argumentul fiind creșterea inflației.

Gheorghe Gaberi, președintele Asociației Naționale a Producătorilor și Exportatorilor de Struguri de Masă:„Ținând cont de faptul că cheltuielile pentru producere au crescut semnificativ față de anul precedent. De la sine se cere că prețul strugurilor de masă să fie mai înalt ca în anii trecuți. Fiindcă, într-adevăr, s-au majorat costurile la carburanți și produsele de uz fitosanitar, prețurile la energia electrică. Știm foarte bine că majoritatea strugurilor îi vindem din frigidere. Desigur că acolo costurilor vor fi mai mari față de anii precedenți și prețurile pentru struguri ar trebui să fie mai mari.”

În prezent, în Republica Moldova suprafața plantațiilor viticole de soiuri de masă este în jur de 17 000 de hectare. Peste 80% din recolta anuală îl constituie strugurii de soiul Moldova.