În acest an, pomii de piersic au trecut peste iarnă mai bine, față de 2021

În acest an, pomii de piersic au trecut peste iarnă mai bine, față de 2021, iar mugurii, deja arată că se prevede o recoltă bogată. Victor Puiu este un tânăr agricultor, din satul Negrești, raionul Strășeni. Acesta gestionează o livadă de piersic de două hectare. Deșii suntem la început de aprilie, tânărul încă efectuează tăierea în uscat a pomilor.

VICTOR PUIU, agricultor, s. Negrești, r. Strășeni: „Nu este târziu de efectuat tăierea în uscat a pomilor. Este undeva la mijloc de termen. Din cauza că anul trecut a fost unul foarte rău pentru agricultori și finanțe au fost puține, cu posibilități reduse încercăm să întreținem livada.”

Condițiile meteo din acest an, îi bucură pe agricultori.

VICTOR PUIU, agricultor, s. Negrești, r. Strășeni: Deocamdată boli nu se prevăd. Preconizăm pe la sfârșitul săptămânii acesta sau începutul săptămânii viitoare să facem primul tratament cu cupru ca să distrugem primele bacterii la copaci.

Nu și prețurile la carburanți și produse fitosanitare îi bucură pe agricultori, deoarece îi cam bat la buzunare.

VICTOR PUIU, agricultor, s. Negrești, r. Strășeni: „Pe agricultori prețurile la carburanți și la produse fitosanitare nu că îi afectează foarte tare, dar aproape îi pune la pământ. Personal numărăm fiecare leu ca să achităm zilierilor, să cumpărăm combustibil, să reparăm tehnica ca să putem lucra cât de cât normal.”

Deși, gestionează o livadă de două hectare, în prezent, are doar doi zilieri pentru lucrările de primăvară. Băiatul spune că an de an, se confruntă cu lipsa forței de muncă.

VICTOR PUIU, agricultor, s. Negrești, r. Strășeni: „Problema cu zilierii a fost și va fi mereu din cauza că lumea pleacă masiv din țară, dar sperăm că cumva prin investiții și tehnologii moderne să-i atragem înapoi în țară și să ne ocupăm în țara noastră cu ceva.”

Zilierii, care efectuează tăierea în uscat a pomilor, spun că acest an este diferit față de anul trecut.

 „Anul acesta sunt mai uscați pomii față de anii anteriori. Ne ia cam zece minute ca să efectuăm cu curățirea în uscat a unui pom.”

Anul trecut, practic majoritatea fructelor din livada lui Victor Puiu, i-au fost compromise din cauza ploilor abundente. Însă, speră că în acest an, își va recupera cheltuielile.

VICTOR PUIU, agricultor, s. Negrești, r. Strășeni:„Anul trecut, nu am avut nici o recoltă. Dacă am cules vreo 30 de lăzi și care nu am putut să le vând pe piața locală. Am ales cele mai frumoase fructe ca să mă duc pe piața locală și din păcate nu am putut să le vând din cauza că era  marfă de import, care era foarte frumoasă.”

Pe lângă livada de piersic, Victor Puiu mai are în gestiunea sa una de cireși și alta prun.