Câteva mii de tone de struguri de masă din recolta din anul trecut, vor rămâne în depozitele de fructe din Moldova anul viitor. Conform reprezentanților asociațiilor de viticultură, aceste produse vor fi vândute pe piața internă iubitorilor de struguri „de nișă” – soiuri locale de fructe cu sâmburi – la un preț ridicat, transmite East-Fruit.
Anul acesta, din ianuarie până în martie, inclusiv, comercianții moldoveni au exportat aproximativ 18.000 de tone de struguri din recolta din 2021. În principiu, în ultimii cinci – șase ani, vânzările externe de struguri în iarnă-primăvară nu au scăzut sub 6-7 mii de tone.
Situația actuală se explică, în primul rând, prin volumul relativ mic de struguri comercializabili din recolta anului curent, depozitate pentru export în a doua jumătate a toamnei și iernii – aproximativ 20-30 mii tone. Așadar, în septembrie-octombrie, din țară au fost exportate peste 20 de mii de tone, în noiembrie s-a păstrat rata mare de livrări. Potrivit comercianților, săptămâna aceasta au fost trimise camioane cu ultimele loturi de struguri către Uniunea Europeană.
Chiar dacă comercializarea strugurilor „Moldova” a fost destul de bună la sfârșitul sezonului, prețurile la marfă nu au corespuns așteptărilor fermierilor.
Potrivit analiștilor de la EastFruit, din ultima săptămână a lunii noiembrie, prețul mediu angro la strugurii de calitate de acest soi s-a stabilizat la nivelul de 12 lei pentru un kilogram. În lei, acesta este prețul obișnuit pentru această perioadă a anului, iar în dolari, este unul dintre cele mai mici din ultimii ani. Aparent, temându-se de întreruperile de curent și de alte surprize, fermierii și comercianții au decis să vândă rapid strugurii, chiar și la un preț mic.