În a doua jumătate a lunii februarie, merele de import au început să apară în vânzare în mai multe rețele de supermarketuri din Capitală. Iar cel mai important, mențiunea țării de origine dispare de pe etichete, ceea ce duce la anumite interpretări, mai ales în situația în care astfel de mere sunt plasate în apropiere de cutiile cu brand recunoscut pe care este numele furnizorilor agricoli din Moldova.
Merele importate de obicei se comercializează fără identificarea cu un anumit soi, fiind indicat pe etichetele de preț – „mere roșii”. Acestea uneori sunt în exterior mai puțin atractive și mai mici ca dimensiune decât merele de origine locală, dar în același timp sunt calibrate și costă cu 1-2 lei per kg mai puţin decât cele autohtone.
În ultimii trei ani, prezența merelor de import, în principal din Ucraina şi Polonia, în reţelele de supermarketuri din Moldova a încetat să mai fie un fapt surprinzător. Anterior, aceste produse erau, de obicei, importate primăvara și în cantități considerabile – lunar de la 500 până la 1500 de tone în toată țara. Etichetele de preț și cutiile conțineau informații despre țara de origine, mărfurile fiind atractive la exterior şi vândute la un preț mai mare decât produsele locale. În 2022, situația s-a schimbat totalmente invers: în supermarketuri, merele locale arată adesea mai bine și sunt mai scumpe, comparativ cu merele importate.
Conform Bursei Agricole din Republica Moldova, în luna februarie a acestui an există o diferență mare de preț, în medie cu doi lei per kg, între prețurile angro la Idared în Polonia, Ucraina și Moldova, unde merele din acest soi sunt mai scumpe.