Prietenia dintre oameni poate fi pe alocuri dificilă, însă între un câine și o persoană se leagă o relație deosebită. Mariana Toderenciuc din localitatea Mileștii Mici a demonstrat acest lucru. A salvat peste 600 de câini, iar acum în ograda ei se regăsesc peste 25, pe care îi crește cu multă grijă.
„Eu de mică am pasiunea față de câini. Țin minte că eram micuță, de 5 anișori, și eu deja salvam câinișori, pisici. Înțeleg acum cum să îi lecuiesc, pentru că mă ocup în serios cu salvarea câinilor deja de 11 ani și primii ani au fost grei, pentru că eu nu știam cum și cu ce, dar îi luam la mine acasă și mă adresam la medici. Cu timpul, am văzut cum îi lecuiesc și cu ce îi lecuiesc. Ca să fie mai econom, cumpăram numai medicamentele și începeam a-i lecui singură.” a spus Mariana Toderenciuc, voluntară.
De profesie, Mariana Toderenciuc este pedagog-psiholog și e pasionată de fotografie. Face voluntariat, iar grija pentru animale îi ia mult timp.
„Ca atare, toate animăluțele eu le întâlnesc pe drumurile pe care merg și dacă văd că este într-o stare grea și cere ajutor, eu nu pot trece pe alături. Asta este boala mea.” a spus Mariana Toderenciuc, voluntară.
Fiecare câine salvat este spălat, sterilizat, tratat și asigurat zilnic cu hrană. Femeia reușește să-i îmblânzească și le pune fiecăruia un nume care le caracterizează firea.
„Eu mă uit întâi cum el se comportă și văd cam ce nume i-aș putea da, după comportament. Luckie i-au pus voluntarii care l-au găsit și i-au pus așa nume pentru că a fost salvat îndată. Berta, nuștiu de ce, dar un alt nume nu i-aș putea da. Acesta este Maliș, pentru că este micuț. Charlie, Archy, Richie, Roma, Busenika, pentru că este foarte drăguță.” a spus Mariana Toderenciuc, voluntară.
Familia îi acceptă dragostea pentru animale, dar nu-i înțelege dăruirea excesivă pentru ele.Însă în ciuda tuturor dificultăților, continuă să ofere afecțiune fiecărui animăluț pe care îl adoptă.
„Feciorul nu mă înțelege, soțul nu mă înțelege și asta este o problemă a tuturor voluntarilor. Rar când întâlnești soț și soție și să fie într-un gând și să facă una și aceeași cu plăcere și să fie la fel iubitori de animale. La mine, soțul nu iubește așa cum iubesc eu, el iubește numai câinii noștri, iată câinele ciobănesc al nostru și asta din grădină, care a fost găsită pe drum, pe ea tot o iubește, în rest spune că este prea mult și eu îl înțeleg, dar el nu poate iubi așa cum iubesc eu.” a spus Mariana Toderenciuc, voluntară.
Deși nu mai are puterea de cândva, nu poate trece indiferentă pe lângă un câine care are nevoie de ajutor și își dorește ca fiecare dintre ei să-și găsească un stăpân. Înainte de asta, Mariana Toderenciuc se preocupă să fie vaccinați, curați și dornici să intre într-o familie iubitoare.
„Numaidecât trebuie de sterilizat, pentru că eu sunt împotriva de aranjat câinii nesterilizați. Eu când aranjez în familii, eu mă înțeleg cu stăpânii că la vârsta când o să împlinească câinele, eu am un caiet unde îmi însemn unde l-am dus, cum îl cheamă și mă uit periodic ce vârstă are. Eu personal îl iau, caut medic gratis pentru sterilizat, îl iau și îl duc înapoi, chiar și să fie în capătul Moldovei.” a spus Mariana Toderenciuc, voluntară.
Un om bun poate îndrepta fapta unui om rău. Iar binele se face în liniște și uneori chiar fără să ți-l ceară cineva.