Importurile de cereale din Ucraina rămân blocate timp de 30 de zile

Ucraina a acceptat condițiile României privind reglementarea exportului de cereale și oleaginoase ucrainene pe teritoriul românesc, transmite agrointel.ro

Astfel, următoarele decizii luate de către statul român, sunt:

  • România va importa cereale din Ucraina pe bază de licență, ceea ce înseamnă, de facto, că timp de minim 30 de zile, Ucraina nu va putea face export de cereale în România. De nicio formă, pentru că licențele nu vor putea fi emise într-un timp atât de scurt.
  • După încheierea celor 30 de zile, exportatorii licențiați din Ucraina vor putea vinde marfa doar unor importatori licențiați din România, iar aceștia vor putea fi doar producători agricoli și/sau procesatori. În niciun caz traderi sau alți intermediari.

În cadrul discuțiilor cu fermierii, ministrul Agriculturii, Florin Barbu, mandatat de Guvernul României, a prezentat un sistem menit să prevină denaturarea pieței românești. Acest sistem va funcționa pe bază de licențe, iar aceste licențe pentru importul mărfurilor agricole vor putea fi obținute numai de către producători români verificați.

Cu alte cuvinte, vorbim despre unități de procesare sau de către exploatații agricole, în niciun caz despre traderi sau alți intermediari. Pentru a face import din Ucraina, producătorii români vor trebui să facă dovada deficitului, adică a nevoii lor de a apela la marfă de origine ucraineană.

După întâlnirea cu fermierii, ministrul Barbu a avut o videoconferință cu omologul său din Ucraina. Subiectul discuțiilor a fost prezentarea, de către România, a sistemului de licențiere ca o practică europeană.

Conform informațiilor, Ucraina a acceptat condițiile României, urmând ca acestea să fie reglementate, prin acte normative, la nivelul ambelor state. Cum introducerea noului sistem este o procedură ce necesită timp, s-a agreat ca pe o perioadă de 30 de zile, să nu fie permise importuri de cereale și oleaginoase în România. Ulterior, acestea vor putea fi făcute numai pe bază de licență.