Implementarea legii care ar interzice cultivarea porumbului în sudul țării este un fals

Timp de aproximativ doi ani, Ministerul Agriculturii promite să ofere sprijin fermierilor afectați de secetă, în special celor din sudul țării, însă toate soluțiile rămân, deocamdată, doar la nivel de discuții. Declarația a fost făcută de Sergiu Stefanco, fermier din raionul Căușeni, în cadrul Emisiunii ”Actualitatea la Raport” de la postul de televiziune AGRO TV. De asemenea, agricultorul a rămas indignat de faptul că ministerul de resort planifică să interzică cultivarea porumbului în zonele secetoase, în loc să implementeze soluții viabile în timp util. De cealaltă parte, autoritățile declară că oferă tot sprijinul necesar, iar implementarea legii, care ar interzice cultivarea acestei culturi este un fals.

SERGIU STEFANCO, fermier, raionul Căușeni: ”De doi ani de zile, domnul ministru, când era în comisia parlamentară, președintele comisiei parlamentare pe agricultură, de atunci ne promite că o să fie declarate zone de defavorizate, și este în stadiul de discuții, nu am văzut nimic. Iată, au trecut încă doi ani de zile, dumnealui deja are un an de când este la conducerea ministerului. Dumnealui a fost acolo în teritoriu, i-am arătat efectele secetei. Noi practic din ultimii cinci ani, patru au fost cu secetă, ca să înțelegeți, și este un dezastru total.”

Anterior, ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare, Vladimir Bolea a declarat că ar putea fi implementată o lege, care ar prevede interzicerea cultivării porumbului în regiunea, unde precipitațiile sunt sub 550-600 de milimetri.

VLADIMIR BOLEA,, ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare: ”O să vedeți în toamnă, că o să apară iarăși sudul Republicii Moldova, cu problema subsidiilor de culturi de grupa a doua, floarea soarelui, porumb. Pentru toată lumea este clar, în ultimii 2000 de ani în sudul Republicii Moldova precipitații sunt la nivel de 200-300 mm, porumbul are nevoie de 580-600 mm ca să crească. O să urmeze la nivel de lege să stabilim. Dacă în regiunea respectivă, tu ai precipitații sub această normă, nu ar trebui să cultivi porumb.”

La rândul său, directorul adjunct al Agenției de Intervenție și Plăți pentru Agricultură, Diana Coșalîc, a dezmințit aceste declarații, menționând că ministerul de resort nu a avut intenția de a implementa o astfel de lege, declarațiile autorităților fiind interpretate greșit.

DIANA COȘALÎIC, directorul adjunct al AIPA: ”Este un fals. Dumnealui nici nu a avut intenția ca Ministerul Agriculturii să iasă cu o astfel de lege. Eram într-un briefing de presă, unde i-a fost acordată întrebarea despre competitivitatea sectorului agricol și dumnealui a dat exemplul despre fermierii care cultivă aceeași cultură mai mulți ani consecutiv sau cultura de floarea-soarelui, porumbul și a dat exemplul despre o tehnică foarte mare, o combină de recoltare care o ei de la bancă ca credit și ți-o achiziționezi și pe același teren, neavând posibilitatea de a iriga, fiind într-o zonă, unde precipitațiile sunt mai mici, în zona de sud, respectiv a zis că ea nu este productivă și tu deja te-ai îndatorat de la bănci, de la toți ceilalți parteneri posibili, având niște costuri foarte mari de producere și având productivitate neesențială cu alte zone din nordul țării, de exemplu.”

Vara trecută, din cauza secetei, recolta de porumb și de floarea-soarelui a fost, în mare parte, compromisă. Situația a fost dramatică, în special, în sudul Republicii Moldova, unde agricultorii au scos tractoarele în câmp ca să distrugă culturile afectate și să-și pregătească terenurile pentru semănăturile de toamnă.