IMM-urile vor să ridice plafoanele de vânzări pe baza recomandărilor Comisiei Europene

Întreprinderile mici și mijlocii (IMM) vor să ridice plafoanele de vânzări pe baza recomandărilor Comisiei Europene. Modificările propuse au fost înaintate Cabinetului de Miniștri și sunt în curs de aprobare. Acestea pot avea un impact semnificativ asupra mediului de afaceri, privind accesul la finanțare, stimulentele fiscale și alte programe de sprijinire a antreprenorilor, relatează logos-pres.md.

În prezent, în Moldova, o companie este clasificată ca fiind o întreprindere mică și mijlocie (IMM) în funcție de trei criterii principale: numărul de angajați, cifra de afaceri anuală și activele totale,

Criteriile de evaluare conform legislației actuale sunt următoarele

– microîntreprindere – până la nouă angajați și cifră de afaceri mai mică de 18 milioane de lei sau active totale până la 18 milioane de lei;

– întreprindere mică – de la 10 la 49 salariați și cifră de afaceri mai mică de 50 milioane lei sau active totale de până la 50 milioane lei;

– întreprindere medie – de la 50 la 249 de angajați, cifră de afaceri mai mică de 250 de milioane de lei sau active totale de până la 100 de milioane de lei.

Cerințele europene, care urmează să fie implementate de Guvernul Republicii Moldova, sunt foarte diferite. În primul rând, privind cifra de afaceri anuală a companiilor.

Acestea sunt după cum urmează:

Microîntreprindere – mai puțin de 10 angajați și o cifră de afaceri anuală de cel mult două milioane de euro (aproximativ 40 de milioane de lei);

întreprindere mică – mai puțin de 50 de angajați și o cifră de afaceri de până la 10 milioane de euro (aproximativ 200 milioane de lei);

Întreprindere mijlocie – mai puțin de 250 de angajați și o cifră de afaceri de până la 50 de milioane de euro (aproximativ un miliard de lei).

Dacă aceste criterii vor fi adoptate, unele întreprinderi din Moldova, care erau considerate mijlocii, ar putea deveni mici, iar întreprinderile mici ar putea deveni microîntreprinderi.

În prezent, în Moldova sunt înregistrate peste 63.000 de întreprinderi. Dintre acestea, potrivit Biroului Național de Statistică, IMM-urile reprezentau aproximativ 99,2 la sută din numărul total de întreprinderi raportoare în 2023.

Citiți mai mult:

Apicultorii din Cantemir, invitați la un curs de instruire

Curs valutar: 18 martie 2025

Stimați cititori!

Puteți citi știrile Agro TV Moldova în formatul convenabil pentru dumneavoastră pe Facebook și Instagram, urmăriți-ne pe Tik-Tok și YouTube. De asemenea, abonați-vă la canalul nostru de Telegram și Viber.

Dacă aveți ceva de împărtășit cu redacția, trimiteți observațiile și știrile dumneavoastră pe adresa noastră de e-mail: contact@agrotv.md.