Îgrijorați de starea mediului, chiar fac lucruri bune

Au demonstrat că le pasă și că doar prin implicare se produce schimbarea! Vorbim despre oamenii din satul Rîșcova, Criuleni, care, impulsionați de Asociația Obștească „EcoVisio”,  au decis să participe la dezvoltarea serviciului de management al deșeurilor. Proiectul, finanțat de Uniunea Europeană, a inclus și satele Miclești, Stețcani și Peresecina.

„Situația colectării și prelucrării gunoiului în Republica Moldova poate fi catalogată, cu certitudine, drept una de criză. Doar 170 din 916 localități rurale din țara noastră au un serviciu de evacuare a gunoiului, iar sate în care acesta se colectează separat sunt și mai puține. În urma discuțiilor cu oamenii, am ajuns la concluzia că suma tarifelor trebuie majorată de la 3 la 9 lei, deoarece procesul era nesustenabil, spune  managerul de proiect al Asociației Obștești „EcoVisio”, Nataliia Oleatovschi.

Majoritatea oamenilor din sat au înțeles din start mesajul și a fost de acord să achite mai mult, doar pentru a avea parte de un mediu mai curat. Noul tarif a intrat în vigoare din luna ianuarie a acestui an.

Locuitoarea Claudia Botnaru a specificat că „este un proiect foarte binevenit, pentru că demult trebuia de discutat cu cetățenii, pentru ca ei să conștientizeze necesitatea soluționării problemei deșeurilor. Dacă la om în gospodărie este curat, trebuie să fie curat și pe drumuri, și în localitate”.

Iar Mihail Cebotari declară că „după creșterea tarifului, localitatea este mult mai curată, iar oamenii nu mai aruncă atât de des deșeurile la întâmplare. Nouă lei nu este atât de mult”.

Primarul localității, Sergiu Camenscic, a afirmat că vechiul tarif, de trei lei, acoperea doar achitarea muncitorilor, care colectau deșeurile, și transportarea acestora. „Acum, situația s-a îmbunătățit. Toți oamenii din sat achită taxa pentru amenajarea teritoriului. Le-am explicat că doar așa putem avea un sat curat. Tomberoanele au fost montate în tot satul, avem în total 98 de pubele”, a menționat edilul.

În scurt timp, „EcoVisio” va mai amplasa opt platforme de colectare a reziduurilor în localitate, pe lângă cele 30 instalate anterior, cu suportul financiar al oamenilor din sat.

„Ne propunem să instalăm și două pubele pentru deșeurile electrice și electronice. Totodată, vor fi montate două containere mari pentru colectarea reziduurilor din plastic și sticlă, care vor fi reutilizate cu ajutorul unei companii de salubritate autorizată în acest domeniu. Dacă vom păstra aceeași curățenie și în afara casei noastre, în păduri, pe dealuri sau lângă râuri, vom avea nu doar o casă, dar și o țară curată”, a subliniat Nataliia Oleatovschi.

Datorită suportului Uniunii Europene, „EcoVisio” este în proces de lichidare a cinci gunoiști neautorizate din Rîșcova, în locul cărora sunt plantați 1000 de copaci. Sătenii vor primi din partea ONG-ului și lăzi pentru compostarea gunoiului, iar mai mulți copii vor fi instruiți cum să sorteze corect deșeurile.

„Oamenii din Rîșcova își fac satul mai frumos nu doar prin îmbunătățirea sistemului de gestionare a deșeurilor. Recent, împreună cu echipa noastră, au plantat copaci și arbuști pe un deal predispus alunecărilor de teren. S-au implicat peste 40 de voluntari. Copacii nu doar ne oferă oxigen, dar și curăță aerul, apa și solul”, a menționat coordonatoarea „EcoVisio”, Tatiana Cojocari.

Mulți oameni nu colectează gunoiul separat nu din rea voință, dar din neștiință, de aceea ONG-ul a inițiat o campanie de informare despre importanța separării gunoiului și în satele Miclești și Stețcani din Criuleni, dar și Peresecina din Orhei.

„Gunoiul nu doar se stochează la gunoiștile neautorizate, dar el se descompune, degajând otrăvuri care nimeresc în sol, apoi în apele subterane, de unde se absorb în plante, apoi ajung în carnea și laptele animalelor, ca într-un final, să fie consumate tot de noi. De asemenea, dacă luăm în considerare faptul că în multe sate apa provine din fântâni, fără a trece prin filtre sau alte forme de protecție, se dovedește că tot ceea ce am aruncat la gropile de gunoi, prin sol și apele subterane ajunge în paharul nostru. Doar conștientizând problema, poți începe să acționezi și doar când acționezi, poți obține un rezultat. Trebuie să ieșim din acest cerc vicios care ne otrăvește atât pe noi, cât și generațiile următoare”, a punctat managerul de proiect al Asociației Obștești „EcoVisio”, Nataliia Oleatovsch.

A.O. „EcoVisio” este beneficiara Programului de Granturi Locale al Uniunii Europene (UE) și implementează proiectul „Dezvoltarea serviciului de managementul deșeurilor în satele Rîșcova, Miclești, Stețcani și Peresecina”.

 

 

sursa: realitatea.md