Igor Grosu: Promitem că vom ajuta agricultorii

Fiecare cetățean are dreptul să protesteze, însă acest lucru trebuie să se întâmple în limitele cadrului legal. Declarația a fost făcură de președintele Parlamentului, Igor Grosu, cu referire la acțiunile de protest organizate de agricultori în centrul Chișinăului. În cadrul unei emisiuni de la Radio Moldova, șefului Legislativului, în prezent activează un grup de lucru menit să-i ajute pe fermierii aflați în impas să evite insolvența. Mai mult, Grosu respinge ideea că în spatele acțiunilor de protest ale agricultorilor ar sta actori politici și spune că înțelege situația disperată în care s-au pomenit fermierii, însă le cere să respecte legea și să nu admită incidente în timpul protestelor și destabilizarea situației., transmite IPN.

„Tot timpul este spațiu pentru dialog. Fiecare poate protesta. Este dreptul fiecăruia. Important protestele să fie sincere și nu din cele plătite, așa cum organizau grupările criminale. În cazul fermierilor nu este cazul. Sunt oameni cu care noi am interacționat de-a lungul timpului și e dreptul lor să protesteze. Rugămintea este să o facă într-un cadru legal, cu respectarea regulilor”, a declarat președintele Parlamentului, Igor Grosu.

Grosu a mai afirmat că zilnic primește date actualizate din partea ministrului Agriculturii și Industriei Alimentare privind situația din domeniu. Igor Grosu se arată convins că instituțiile implicate în procesul de negocieri vor identifica soluții pentru a împiedica intrarea în faliment a agricultorilor mici și mijlocii.

„Până în prezent, au fost debursată suma de un miliard 813 milioane lei din banii alocați, mai sunt peste 90 de milioane care în perioada următoare vor fi oferite agricultorilor. În total, un miliard 900 de milioane de lei. Cu referire la donația de motorină venită din partea României sunt 1000-1500 de cereri și în perioada următoare vor fi trimise spre plăți”, a mai precizat Igor Grosu.

Sute de fermieri din toate raioanele țării cer Guvernului instituirea unui moratoriu până la 31 octombrie 2024, la calcularea penalităților, la executarea silită a obligațiunilor și demararea procedurilor de insolvență pentru producătorii de cereale și oleaginoase. De asemenea, fermierii cer ca din Fondul de Subvenționare pentru anul 2024, suma de un miliard de lei să fie repartizată fermierilor.