Igienizarea de toamnă în livezi

În lumea vegetală, arborii sunt exemple de rezistență. Totuși, practica arată că pomii pot fi serios afectați de boli compromițătoare pentru supraviețuire.

Mai întâi, bolile reduc productivitatea și, ca urmare, fermierul nu obține rezultatele așteptate. De aceea, vă recomandăm o metodă pe cât de simplă, pe atât de necesară, ca să țineți bolile la distanță: tratamentele din toamnă, în special cele pe bază de cupru scrie http://www.revista-ferma.ro/

Toamna – un moment important pentru pomicultori

Tratamentul de toamnă se realizează după recoltare și după căderea frunzelor. Înainte de tratament se realizează o „curățenie generală”, prin strângerea frunzelor și a crengilor căzute și eliminarea acestora din livadă, ca să nu devină adăposturi pentru dăunători. Scopul tratamentului este combaterea ciupercilor și a bacteriilor ce iernează pe scoarța copacilor. Această măsură va contribui la sănătatea livezii și la obținerea unei recolte cât mai bune în următorul sezon.

 

Spectrul de combatere cuprinde numeroase boli, dintre cele mai păguboase fiind:

• Ciuruirea micotică (Stigmina carpophila) la cais, piersic, cireș, vișin, prun;

Foto 2 Ciuruirea micotică la cais_b

Foto: Ciuruirea micotică la cais

Sursa foto: Adobe Stock

• Rapănul smărului (Venturia inequalis);

Foto 4 Rapănul mărului_b

Foto: Rapănul mărului

Sursa foto: Adobe Stock

 

• Focul bacterian (Erwinia amylovora) la măr;

Foto 1 Erwinia amylovora_b

Foto: Focul bacterian la măr

Sursa foto: Adobe Stock

 

• Bășicarea frunzelor (Taphrina deformans) la piersic.

Foto 3 Bășicarea frunzelor la piersic_b