Idei de afaceri: Creșterea curcanilor în regim de fermă
Cresterea curcanilor poate fi o afacere agricola cu potential mare, avand in vedere ca in multe tari europene carnea de curcan este apreciata. Mai mult decat atat, recuperarea invetitiei se poate face intr-un timp relativ scurt.
Carnea de curcan este cea mai dietetica si valoroasa avand calitati nutritive inalte. Daca e sa comparam masa vie a pasarilor domestice, curca matura cantereste circa 13-20 kg, fata de gaina care cantareste doar 2,5-3,5 kg. Curcanul creste pana la varsta de 7-8 luni, dar poate fi sacrificat deja la 3-4 luni, atingand la aceasta varsta greutatea de 7-10 kg.
Pe parcursul unui an productiv o femela atinge o productie de peste 100 de oua, de la care se pot obtine 70-75 curculite. In dependenta de masa folosita la o curca se va produce pana la 450-500 kg de carne. Scrificarea curcilor pentru carne se face in functie de cerintele pietei, respectiv la 100-140 si chiar mai multe zile in dependenta de modul de utilizare a carnii de catre consumator.
Cresterea curcanilor – investitia necesara
O afacere medie in acest domeniu poate fi inceputa cu un lot de circa 300 de capete, din care corelatia dintre masculi si femele trebuie sa fie de 1:7. Pentru crearea unei ferme de curcani in mediul rural veti avea nevoie de:
- hala – spatiul utilizat trebuie sa fie curat, bine aerisit, dezinfectat. Curcile pot fi intretinute in cotete capitale si soproane, e de dorit de separat masculii de femele ca ele sa fie mai putin deranjate in timpul imperecherilor naturale. Cotetul trebuie sa fie impartit in compartimente unde se vor plasa cate 30-50 femele in fiecare. Solariile trebuie prevazute obligatoriu 0,5 capete la 1 metru patrat. Densitatea in hala 1,5 capete la un metru patrat. Pentru argumentarea afacerii a fost luata in calcul o suprafata de 0,5 hectare.
- incubator – pentru incubarea oulelor va fi necesar procurarea unui incubator. Se poate incepe cu unul de capacitate medie.
- generator – in perioada de incubare exista riscul deconectarii energiei electrice, pentru neintreruperea procesului de ecloziune este nevoie de un generator electric.
- instalatia de macinare a cerealelor – pentru pregatirea si obtinerea nutreturilor in conditii casnice mai economice. Se pot alege astfel de instalatii cu o capacitate de 500 kg/ora.
- materiale auxiliare – cuibare, adapatoare, jgheaburi etc.
Piata de desfacere
O afacere cu curcani trebuie sa aiba la baza si pretul mediu al carnii de curcan. In prezent, un pret mediu este intre 25-29 lei pe kilogram. Piata de desfacere a producatorilor de carne de curcan depinde de zona in care este amplasata ferma de curcani. Cererea preponderenta la carnea de curcan creste in perioada sarbatorilor.
Cum se poate comercializa carnea de curcan:
- piete agricole – comercializarea se poate face drect de fermier sau de un angajat sau poate fi vanduta en-gros angajatilor pietei agricole. Comercializarea prin aceste trei canale are avantajele si dezavantajele sale: pretul – daca in primul si al doilea caz fermierul isi stabileste pretul dorit, in cazul trei pretul scade cu 30-35%, deoarece nu sunt achitate taxa de piata, salariul etc.
- magazinele specializate in carne – cantitatile de procurare sunt constante, sunt incheiate contracte, insa pretul este in general mai mic cu 30% decat pretul pietei.
- intreprinderi producatoare de salamuri si mezeluri.
Cresterea curcanilor: detalii tehnice
Rasele de curci sunt intr-un numar mai mic decat galinaceele si se clasifica luand in considerare greutatea si conformatia corporala, culoare penajului. Cele mai raspandite sunt curcile bronzate, Alba cu pieptul larg, Alba de Olanda etc.
Incubarea oualelor
Perioada de incubare la curci dureaza 28-29 zile. Pentru a reproduce ouale trebuie sa fie fecundate, sa aiba compozitia morfologica si chimica corespunzatoare. Sa corespunda urmatoarelor conditii: greutatea oului – 65-70 grame, suprafata cojii trebuie sa fie neteda, curata, fara dungi, crapaturi, la ovoscop galbenusul trebuie sa fie situat pe centru, sa nu fie prea mobil, sa nu fie mai vechi de 10 zile de la ouat, temperatura optima de pastrare a oualelor de prasile este de 18-20 grade Celsius.
Cresterea puilor pentru carne
Puii de curca sunt mai pretentiosi catre conditiile de alimentatie si intretinere decat alte specii, mai ales nivelul de proteina, temperatura din hala, ventilatie etc. Curcanii de crosuri usoare se cresc pana la 10-14 saptamani, crosuri medii pana la 12-16 si grele 20-24 saptamani.
Tehnologiile intensive prevad cresterea curcanilor toata perioada fara padoc in baterii sau pe sol cu asternut adanc din paie, rumegus, coaja de floarea soarelui etc.
Va recomandam si acest articol, daca sunteti interesat de cele mai productive rase de gaini.
Temperatura in primele zile de viata trebuie mentinuta la circa 33-35 grade Celsius. Umiditatea relativa de 60%. Durata luminarii in primele doua saptamani 23 ore, micsorand treptat acest indice pana la 10-12 ore. Densitatea 10 pui pe un metru patrat pana varsta de 10 saptamani. Puii trebuie obisnuiti din primele ore sa consume hrana si apa.
Hranirea
Aceasta prevede asigurarea puilor cu combifuraje de valoare completa, echilibrata dupa continutul de proteina, aminoacizi, energie, vitamine, micro si macroelemente. In combifuraj se introduc cateva culturi cerealiere. Din nutreturile bogate in proteine vegetale se includ 1-2 feluri de sroturi (soia, floarea-soarelui), mazare, drojdie furajera. Curcile folosesc foarte bine nutreturile verzi, ceapa cioreasca, frunzele de rasarita.
Maturizarea
Insamantarea artificiala la curcani este acceptata. La monta naturala masculilor li se da drumul spre sfarsitul zilei, cand s-a terminat ouatul. Fluxul complet este compus din perioada de crestere (0-26 sapamani), perioada de ouat 33-52 saptamani. Furajul are o insemnatate de baza pentru nivelul de productie. Curcile folosesc bine pasunatul.
Combaterea bolilor
O atentie deosebita la cresterea curcanilor trebuie acordata mentinerii lotului de pasari prin combaterea la timp a bolilor infectioase, parazitare si ne-infectioase.
O importanta se acorda regimului de microclima, care cuprinde: insusiri fizice ale aerului – temperatura, umiditatea, presiunea atmosferica, compozitia chimica a aerului, precum si regimul de lumina in hala.
Trebuie de avut in vedere ca mortalitatea cea mai mare este provocata de bolile ne-infectioase, care sunt avitamonoze cand in furaje lipsesc vitaminele A,D,B,E. Din bolile parazitare cele mai raspandite sunt coccidioza, ascaridoza, pasteureloza, pseudopesta avaira. Vaccinarea curcilor se face de doua ori pe an.
Analiza veniturilor si cheltuielilor
Din lotul de 300 de capete, 150 de capete sunt femelele, care trebuie pastrate pentru reproductie si 150 de capete sunt masculi. Din 150 de masculi, circa 20 masculi vor fi pastrati pentru largirea lotului viitor iar 130 vor merge la sacrificare.
Greutatea medie a unui curcan este de 10 kg. Cantitatea anuala de carne obtinuta de la cresterea curcanilor va fi de 1.300 kg, iar cantitatea de oua produse anual este de 5.250 bucati.
Daca apreciati acest articol, va invitam sa dati Like paginii noastre pe Facebook: