Hyperloop – călătoriile viitorului, în capsule, la viteze de peste 300 km pe oră

Compania ”Virgin Hyperloop”, a excentricului Elon Musk, a făcut un pas masiv mai aproape de realizarea noii sale forme de transport, cu primul său test, cu echipaj. La sediul companiei ”DevLoop” din Nevada, SUA, doi pasageri au fost lansați printr-un tub de 500 de metri. Compania spune că marchează o nouă frontieră în dezvoltarea tehnologiei tuburilor de vacuum/vid.

Conceptul de ”Hyperloop”, care a petrecut ani de zile în dezvoltare, se bazează pe o propunere a fondatorului Tesla, Elon Musk. Unii critici au descris-o ca fiind ”science fiction” sau imposibilă. Aceasta se bazează pe cele mai rapide trenuri de levitație magnetică (denumite maglev) din lume, dar realizate mai rapid datorită deplasării în interiorul tuburilor de vid, într-o capsulă sau ”pod”.

Recordul mondial al vitezei trenului ”Maglev” a fost stabilit în 2015, când un tren japonez a atins aproape 600 km pe oră, într-un test de testare lângă Muntele Fuji.

Cofondatorul companiei Josh Giegel și director al experienței cu clienții, Sara Luchian, au fost la bord pentru prima cursă. Implicarea lui Giegel, în calitate de șef al proiectului, a fost o alegere evidentă pentru a arăta cât de încrezător se simțea în legătură cu munca, în timp ce Luchian era unul dintre cei 40 de angajați, care s-au oferit voluntar să meargă pe celălalt loc al capsulei. Compania spune că ambii au primit teste și instruiri extinse, pentru a se asigura că sunt sănătoși și pregătiți pentru călătorie.

Sursă poză: Sarah Lawson

Într-un apel cu portalul ”Engadget” înainte de test, reprezentanții ”Virgin Hyperloop” le-au spus că se concentrează foarte mult pe siguranță, având în vedere nivelul de atenție pe care călătoria ar putea să-l provoace, în media. Amândoi au fost plimbați prin tub și li s-au arătat diferitele puncte de ieșire și proceduri pentru a se asigura că, în cazul în care lucrurile eșuează, ar putea ieși din capsulă. Hyperloop a spus că perechea va fi în contact permanent cu biroul de control al companiei pe tot parcursul testului.

Perechea a călătorit într-un nou ”pod” (capsulă), Hyperloop, de a doua generație, cu numele de cod XP-2, „Pegasus Pod”. XP-2 a fost conceput pentru a așeza și sprijini confortabil doi pasageri. Ambele scaune au hamuri puternice în cinci puncte, de genul celor pe care le-ați găsi la mașinile de curse și sunt singura modificare utilizată pentru test. Asta pentru că podul a fost conceput pentru a reflecta o călătorie reală Hyperloop în cât mai multe moduri posibile, iar lucrurile reale sunt concepute mai degrabă ca o plimbare cu metroul decât o rachetă.

Sursă poză: Thomas Yim/Virgin Hyperloop

Pentru a menține o experiență confortabilă de accelerație și frânare, viteza capsulei în acest test a fost limitată la 172 km pe oră. Aceasta este mai puțin de jumătate din viteza maximă a capsulei în tub, care a atins maximum 386 km pe oră, în timpul testelor, de la sfârșitul anului 2017. Limitarea vitezei este din cauza lungimii tubului: 500 de metri nu sunt suficienți de lungi pentru a ajunge la acele viteze pe care compania promite să le atingă. Dar este posibil să se demonstreze viteze mai mari atunci când a doua instalație Hyperloop este construită în Virginia de Vest, SUA.

După cum un reprezentant al companiei a declarat pentru Engadget: „Acesta este aterizarea noastră pe lună”. Demonstrarea faptului că podul este sigur, pentru consumul uman, este o etapă importantă în călătoria sa. De asemenea, ar putea încuraja mai mulți investitori și autorități de reglementare să urce la bord pentru a ajuta la finanțarea următoarei etape a evoluției sale.

Sursa informației: https://www.engadget.com/virgin-hyperloop-one-crewed-test-trip-success-070619690.html