Hărțuirea sexuală este ilegală! Luna aprilie este luna conștientizării la nivel mondial a fenomenului
În acest an, Campania Națională „Împreună spunem NU hărțuirii sexuale”, ediția 2025, pune accent major pe barierele cu care se confruntă victimele și ineficiența alarmantă a mecanismului de sancționare a fenomenului hărțuirii sexuale. Campania este desfășurată pe toată durata lunii aprilie, în mediul online, de Centrul Parteneriat pentru Dezvoltare (CPD), Coaliția Națională „Viața fără Violență” și Moldova.org cu susținerea financiară SIDA. Cu toții putem să ne implicăm. Alăturați-vă cu un mesaj iar noi îl transfărmăm într-o postare.
Prezența fenomenului hărțuirii sexuale se explică prin nivelul scăzut de raportare a acestor cazuri. Ba mai mult, atunci când sunt raportate aceste cazuri, foarte puține ajung să fie soluționate în istanță. Lipsa prevederilor de sancționarea graduală, a altor forme de hărțuire sexuală decât cele penale, crează un mediu favorabil pentru amplificarea fenomenului și scutirea de răspundere a agresorilor.
Datele CPD arată că fiecare a 5-a femeie angajată din Republica Moldova este supusă unor forme subtile de hărțuire sexuală la locul de muncă, iar patru din 100 de femei se confruntă cu forme grave de hărțuire, cum ar fi cerința de a întreține relații sexuale pentru recompensă, folosirea forței sau amenințărilor pentru a avea relații sexuale. Fenomentul este mult mai grav întrucât circa 60% dintre persoanele angajate abuzate nu au raportat cazurile cu care s-au confruntat și nu au solicitat ajutor.
„Lansăm această campanie ca un gest de solidaritate și empatie. Ne dorim să informăm cât mai mulți oameni, pentru că informarea înseamnă protecție. Cu cât cunoaștem mai bine realitatea, drepturile și opțiunile noastre, cu atât putem construi un mediu mai sigur pentru toți.”, menționează Alina Andronache, expertă de gen în politici publice, advocacy și lobby civic, Centrul Parteneriat pentru Dezvoltare (CPD).
„Hărțuirea sexuală împotriva femeilor se întâmplă oriunde: pe stradă, în online, la școală și universitate, la medic ori la locul de muncă. Aceste locuri ar trebui să fie sigure pentru femei, dar nu sunt. Vedem în spațiul public tot mai multe mărturii de ale femeilor care au trecut prin abuz, dar puține spre deloc dosare de condamnare a abuzatorilor. An de an creăm această campanie ca să le spunem clar femeilor și fetelor că nu este vina lor abuzul prin care trec și că este doar vina agresorilor că se întâmplă.”, spune Mihaela Cimbriciuc, comunicatoarea Coaliției Naționale „Viața fără Violență”.
În cadrul acestei campanii se vor alătura bărbați, femei, tineri, adolescenți, persoane cu diverse experiențe și în diferite spații pntru a aduce în vizor fenomenul și barierele cu care se confruntă victimele. Activitățile se aliniază și cu alte două inițiative globale recunoscute – Red My Lips și Denim Day. Aceastea marchează angajamentul pe care Republica Moldova și l-a asumat în combaterea hărțuirii sexuale.
La fel, în campanie dorim să evidențiem nevoia acută de revizuire și îmbunătățire a legislației actuale, pentru a asigura un mediu mai sigur și mai respectuos pentru toți. Prin intermediul platformelor digitale, campania vizează să creeze un impact semnificativ, înțelegând că schimbarea începe cu informarea corectă și implicarea activă a fiecărei persoane în lupta împotriva hărțuirii sexuale. Reamintim că persoanele care sunt abuzate pot să ceară ajutor la Telefonul de Încredere 0 8008 8008, Poliție 112 sau să se adreseze la organizațiile membre ale Coaliției Naționale „Viața fără Violență”, accesând https://sdvmd.net/.