Statul va cheltui cel puțin cinci miliarde de lei în sezonul rece al anului pentru compensațiile la căldură. Despre acest lucru a anunțat în cadrul unei emisiuni de la Jurnal TV, Marcel Spatari, care, totodată, a mai adăugat că dacă prețul va crește brusc la energie electrică, Guvernul va compensa parțial și factura la lumina.
Marcel Spatari, ministrul Muncii: „ -Dacă facem un calcul pe sezonul rece să înțelegem că va fi nevoie de cel puțin vreo cinci miliarde de lei. -Cam acesta este ritmul. Cam aceasta este discuția cu Ministerului Finanțelor, în cazul în care tariful se menține în jur de 23 de lei pentru un metru cub de gaze naturale și, respectiv tariful care este prognozat pentru energia termică. Acum, dacă avem noroc și avem gaze la formula din contract, care este mai favorabilă, poate în decembrie, ianuarie dă Dumnezeu și avem un tarif mai mic.”
Dar prognozele pozitive ale autorităților sunt departe de realitate, pentru că, săptămâna trecută, Moldovagaz a anunțat că va depune până la sfârșitul lunii septembrie la ANRE o solicitare de majorarea a tarifului la gazele naturale de 29 de lei.
Totodată, cert mai este și că Guvernul nu va compensa la infinit consumul de gaze, ci în baza unui plafon, a mai spus Spatari.
Marcel Spatari, ministrul Muncii: „Soluția despre care se vorbește în Guvern este să stabilim un tarif care va fi garantat pentru un anumit volum. Nu putem să compensăm la infinit consumul de gaze naturale, de exemplu. Și în limita plafonului, și anul trecut am avut un plafon. Anul trecut a fost 150 de metri cubi. Este posibil că și anul acesta să avem un plafon mai mare, probabil, dar nu foarte departe de 150 de metri cubi. ”
Pentru a beneficia de compensații, în luna octombrie, toți cetățenii vor trebui să completeze formularul vulnerabilității energetice, unde va fi indicat numărul de membri ai familiei, bugetul familiei și modalitatea de încălzire. În baza acestor date, statul va calcula gradul de vulnerabilitate energetică a fiecărei familii pentru a stabili suma compensațiilor.