Guvernul propune prelungirea stării de urgență

Membrii Guvernului au aprobat propunerea privind prelungirea stării de urgență cu 60 de zile, începând cu 2 octombrie. Documentul urmează a fi prezentat spre aprobare Parlamentului.

Ministrul de Interne, Adrian Efros a menționat că prelungirea stării de urgență este necesară în contextul prelungirii războiului din Ucraina și vulnerabilității Republicii Moldova la atacurile rusești împotriva Ucrainei, în special, în zona portuară din sudul Ucrainei.

Adrian Efros, ministrul de Interne: „Doar câțiva kilometri despart Republica Moldova de zona de conflict, ceea ce o face vulnerabilă la amenințările directe. În același timp, fragmente de drone de luptă și de rachete au fost depistate pe teritoriul României și Bulgariei. Continuarea acestor atacuri, efectuate de forțele armate ruse în apropierea de frontiera de stat, poate genera căderi de obiecte periculoase și în Republica Moldova”.

Adrian Efros a adăugat că, înaintea sezonului rece, există și riscuri semnificative ca forțele armate ruse se intensifice atacurile de croazieră și drone asupra infrastructurii energetice din Ucraina, fapt ce ar putea perturba aprovizionarea cu energie electrică a Republicii Moldova.

La rândul său, premieru Dorin Recean a menționat că în prezent în Republica Moldova este pace, avem un mediu securizat din două motive.

Dorin Recean, prim-ministru: „Primul este curajul ucrainenilor de a lupta în continuare împotriva Rusiei. Iar al doilea este capacitatea instituțiilor statului să utilizeze judicios instrumentele acordate de către Parlament prin acest instrument de situație de urgență. Avem nevoie de acest instrument pentru a putea să asigurăm un mediu calm și liniștit în continuare”.

Pe durata stării de urgență, Comisia pentru Situații Excepționale a Republicii Moldova va emite dispoziții cu caracter obligatoriu și executoriu pentru conducătorii autorităților administrației publice centrale și locale, agenții economici, instituțiile publice, precum și pentru cetățenii Republicii Moldova și alte persoane aflate pe teritoriul țării.

Starea de urgență în Republica Moldova a fost instituită pe 24 februarie, 2022, odată cu izbucnirea războiului în Ucraina. Ulterior, aceasta a fost prelungită de mai multe ori.