Guvernul Japoniei vine în sprijinul agriculturii locale: Utilaje agricole și fertilizanți pentru fermierii din țară
Pe o arenă internațională care continuă să inoveze cu tehnici, echipamente și utilaje agricole, Republica Moldova se îndreaptă spre modernizarea sectorului cu pași rapizi. În acest context, Agenția Japoneză pentru Cooperare Internațională (JICA) vine cu un acord de împrumut, a cărui ultimă tranșa a fost valorificată prin oferirea a 33 de tractoare Kubota M6-131 și 2000 de fertilizanți. Aceste echipamente vor ajuta la creșterea randamentului activităților agricole, asigurând o calitate mai înaltă a producției.
Astfel, proiectul „Modernizarea Tehnicii și Echipamentului Agricol” implementat de Agenția pentru Dezvoltarea și Modernizarea Agriculturii în colaborare cu Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare, a permis achiziționarea echipamentelor în valoare de 261 milioane lei. Directorul executiv ADMA, Maxim Popov, subliniază faptul că cele 33 de tractoare sunt vândute la un preț competitiv, fiind mai accesibile cu aproximativ 11 mii de euro față de tractoarele puse pe piață de agenții comerciali locali.
MAXIM POPOV, director executiv ADMA: „Proiectele pe care le dezvoltăm sunt mereu în pas cu necesitățile reale ale fermierilor. Avem 7 proiecte în gestiune în cadrul agenției. Încearcă să acopere activități cam din tot lanțul valoric al fermierilor, începând cu producția primară până la transformarea digitală și tranziția către energia verde, instalarea panourilor fotovoltaice în cadrul fermelor ș.a.m.d.”
Totodată, guvernul Japoniei vine în ajutorul producției locale prin finanțarea în rate a agricultorilor în cadrul proiectului „Asigurarea Fermierilor cu Fertilizanți”
VLADIMIR BOLEA, ministrul Agriculturii: „Noi vorbim despre 2 proiecte care au avut loc astăzi. Unul este cu tractoarele, este ultimul lot pe care guvernul Japoniei l-a dat din grantul său către guvernul Republicii Moldova și este ale doilea, la fel de important, care a fost primul grant. Este componenta de îngrășăminte, o componentă de grant pentru agricultori la prețuri foarte și foarte rezonabile, cu plăți în timp, în 3 anid e zile a acestor tipuri de îngrășăminte și eu cred că aportul care va fi făcut pentru agricultori este extrem și extrem de important.”
Japonia este un partener consacrat al Republicii Moldova, care a susținut necondiționat țara noastră încă din anii 2000.
YOICHIRO GIRO YAMADA, ambasadorul Japoniei în Republica Moldova: „Am început acest proiect în anul 2000, ceea ce înseamnă aproape un sfert de secol de activitate. După obținerea independenței, am observat că Moldova a întâmpinat numeroase dificultăți, deși este o țară cu un mare potențial, în special în agricultură, având o tradiție îndelungată în producția de vin și alte produse finite. Agricultura este esențială pentru economia Moldovei, și dorim să o sprijinim. De aceea, când am decis să ajutăm Moldova, ne-am concentrat în primul rând pe sectorul agricol.”
O altă contribuție a acordării de credite externe reprezintă crearea unei piețe agricole cât mai competitive și reziliente.
MAXIM POPOV, director executiv ADMA: „Aceste inputuri de capital pe care le face poporul nipon, fie că vorbim de granturi sau de împrumuturi la rate preferențiale, condiții extraordinar de bune, ajută agricultorii să-și modernizeze fermele, ajută instituțiile statului să participe cu politici foarte bine targetate pentru anumiți fermieri sau anumite sectoare din economie și, în general, investițiile continue ne asigură să fim competitivi pe o piață destul de emergentă cum e acum.”
Potrivit antreprenoarei Guțu Viorica, beneficiară a proiectului MAME, procesul de aplicare pentru obținerea grantului este unul foarte simplu, încurajând, astfel, fermierii să acceseze sursele informaționale ADMA și să descopere oportunitățile aferente.
GUȚU VIORICA, beneficiară: „Prin programul ADMA am aplicat ca să procurăm tractor M6-131 KUBOTA. Ca femeie fondator și antreprenor am beneficiat de achitarea în 4 ani, care este un beneficiu pentru noi.”
Proiectul MAME a finanțat până în prezent 251 de fermieri, care au beneficiat de 455 de unități tehnice, tractoare, combine și alte utilaje. Debursarea tranșelor a fost realizată într-un termen record, cu toate că finalizarea acesteia a fost preconizată până în anul 2026. Agricultorii sunt încurajați să se informeze continuu, să manifeste curaj și dedicație în activitatea agricolă întreprinsă și să utilizeze resurse informaționale veridice.